Περισσότεροι από 2.500 επιχειρηματίες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ακαδημαϊκοί και ηγετικές προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών θα συμμετάσχουν στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, οι εργασίες του οποίου ανοίγουν σήμερα Τετάρτη 22 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο 25 Ιανουαρίου.

Το κεντρικό θέμα του Φόρουμ έχει τίτλο «Αναδιαμορφώνοντας τον κόσμο: Οι επιπτώσεις στην κοινωνία, την πολιτική και τις επιχειρήσεις» και ως εκ τούτου το κύριο θέμα των συζητήσεων που θα διεξαχθούν θα είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.

Μεταξύ των 40 ηγετών κρατών, που θα βρεθούν στην Ελβετία, αναμένεται να είναι οι Πρωθυπουργοί της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, και της Βρετανίας, ενώ από Προέδρους θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, του Μεξικού, της Νοτίου Κορέας και της Βραζιλίας. Για πρώτη φορά, από το 2004, στο Συνέδριο θα συμμετάσχει εν ενεργεία Πρόεδρος του Ιράν.

Ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του Συνεδρίου, Κλάους Σουάμπ, ανέφερε ότι κατά την διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ, ορισμένα από τα πιο φωτισμένα μυαλά της εποχής μας θα προσπαθήσουν να αποσαφηνίσουν ορισμένα από τα πιο πολύπλοκα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου.

Όπως είπε, θα ζητηθεί από τους ανθρώπους αυτούς να πάρουν θέση σε «καυτά» θέματα, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Θα τους ζητηθεί, επίσης να παρουσιάσουν βασικές παραμέτρους για την ανάπτυξη, αλλά και για το ψηφιακό και τεχνολογικό περιβάλλον, την δημιουργία θέσεων εργασίας και τις κλιματικές αλλαγές.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Συνεδρίου αναμένεται να είναι αυτές που αφορούν στις προοπτικές για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, η Ινδία, το Μεξικό και η Ρωσία. Το μέλλον της βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής θα απασχολήσουν, επίσης, τους παρευρισκόμενους.

Τέλος, ενότητες του Φόρουμ θα ασχοληθούν με την κλιματική αλλαγή, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την αυξημένη ανεργία, κυρίως μεταξύ των νέων.