Αναταράξεις εντός της κυβέρνησης φέρνει η πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να προχωρήσει στην απελευθέρωση σε κρίσιμα μέτωπα της αγοράς, με αιχμή την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σουπερμάρκετ και την κατάργηση της διάρκειας ζωής των 5 ημερών του φρέσκου γάλακτος.
Το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης εμφανίζεται αποφασισμένο να ανοίξει τον φάκελο της απελευθέρωσης, υιοθετώντας το 80% των αλλαγών που εισηγείται για τη βελτίωση του ανταγωνισμού ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), προκαλώντας ήδη ενδοκυβερνητικές κόντρες.
Ενα από τα κορυφαία μέτωπα ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης είναι η απελευθέρωση των περίπου 1.000 μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως τα παυσίπονα, τα σιρόπια για τον βήχα, οι σταγόνες για τα μάτια, τα σπρέι για τη μύτη κ.ά. Πρόκειται για μέτωπο που προκαλεί αντιδράσεις και από το ΠαΣοΚ.

«Στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα οι τιμές είναι ήδη σε διατίμηση και παρ' όλα αυτά στην αγορά συνεχίζουν και πωλούνται. Αρα κάποιοι βγάζουν κέρδη», λένε χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στον αντίποδα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να πωλείται πουθενά φάρμακο χωρίς φαρμακοποιό». Ωστόσο, το υπουργείο Ανάπτυξης όχι μόνο επιμένει, αλλά και επισημαίνει ότι οι προωθούμενες αλλαγές έχουν το «ΟΚ» της τρόικας που έχει διατυπώσει ακόμη πιο σκληρές προτάσεις.
Φέρνει δε, ως παράδειγμα, την πρόταση των εκπροσώπων των δανειστών να μπορεί να ανοίξει κάποιος φαρμακείο ακόμη και αν δεν είναι φαρμακοποιός, εισήγηση που προκειμένου η κυβέρνηση να μη ρίξει λάδι στη φωτιά των αντιδράσεων, δηλώνει ότι δεν την κάνει δεκτή.
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης εξηγούν ότι σε κάθε περίπτωση τη λίστα με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα την εκδίδει το υπουργείο Υγείας. Εφόσον οι δυο πλευρές συμφωνήσουν, θα υπάρξει τελικά μια λίστα με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα ανέβει στα ράφια των σουπερμάρκετ.
Στόχος πάντως του υπουργείου Ανάπτυξης είναι το συγκεκριμένο μέτρο μαζί με την πλειονότητα των προτάσεων που εισηγείται ο ΟΟΣΑ να συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος Φεβρουαρίου. «Η τρόικα ζητά να εφαρμόσουμε το 100% των προτεινόμενων από τον ΟΟΣΑ μέτρων. Εμείς στοχεύουμε να υιοθετήσουμε το 80%, δηλαδή τη συντριπτική τους πλειονότητα», εξηγούν κύκλοι του ΥΠΑΝ.
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ. Το επόμενο δύσκολο μέτωπο, ονομάζεται γάλα, όπου επίσης το ΠαΣοΚ αντιδρά. Τα στοιχεία διεθνώς δείχνουν ότι το φρέσκο παστεριωμένο γάλα είναι ακριβότερο ώς και 34% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στη χώρα μας φρέσκο παστεριωμένο γάλα θεωρείται μόνο εκείνο που έχει χρόνο ζωής έως 5 ημέρες.
Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει χωρισμένη στα δυο. Από τη μια ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, από την άλλη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, που προέρχεται από το ΠαΣοΚ.
Επιδίωξη του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να σταματήσει το γάλα να κατηγοριοποιείται σε φρέσκο - μη φρέσκο, αλλά να υπάρξει μια ποικιλία επιλογών για τον καταναλωτή, με γάλα μια ημέρας, 2, 3, 5, 7 ημερών.
Οι κύριες αιτίες για τις οποίες οι Ελληνες πίνουν ακριβό φρέσκο γάλα δεν είναι το καθεστώς διάρκειας, αλλά η κατακερματισμένη παραγωγή, οι διάσπαρτες κτηνοτροφικές μονάδες, τα υψηλά μεταφορικά κόστη, υποστηρίζει από την πλευρά του ο κ. Τσαυτάρης. «Η ΕΕ άφησε ελεύθερο το θέμα της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στα κράτη - μέλη. Υπάρχουν για παράδειγμα χώρες όπως η Ολλανδία που ορίζουν το φρέσκο γάλα μέχρι τις 7 ημέρες διάρκειας, όταν η χώρα μας την ορίζει στις 5. Αυτό αποφασίστηκε γιατί η ΕΕ ξέρει ότι τα κράτη - μέλη έχουν ιδιαιτερότητες στο παραγωγικό τους σύστημα και στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν», έχει κατά καιρούς δηλώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
ΤΟ  ΨΩΜΙ.  Επόμενη αλλαγή που αφορά τον καταναλωτή, και όπου αναμένονται αντιδράσεις, είναι το ψωμί. Στόχος του υπουργείου είναι το ψωμί να πάψει να πωλείται όπως σήμερα σε προκαθορισµένο βάρος, όπως π.χ. µισό ή ένα κιλό, αλλά με το ζύγι. Κι αυτό καθώς πολλές φορές η φραντζόλα του µισόκιλου είναι 350 γραµµάρια, καθώς δεν ζυγίζεται κατά την αγορά και οι καταναλωτές ενδεχοµένως εξαπατώνται αφού δεν µπορούν να συγκρίνουν τιµές. «Συμφωνούμε να πωλείται το ψωμί με το ζύγι, αλλά να συμβαίνει το ίδιο και από τα σουπερμάρκετ», απαντούν οι αρτοποιοί.
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ. Με βάση την ισχύουσα νοµοθεσία, στα καινούργια βιβλία δεν επιτρέπεται έκπτωση µεγαλύτερη από το 10% της τιµής τους. Αυτό το καθεστώς αλλάζει.
ΤΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ. Πρόκειται επίσης να αλλάξει το καθεστώς στα απορρυπαντικά. Σήμερα, για να κυκλοφορήσει ένα νέο απορρυπαντικό, προηγείται µια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία για την παροχή άδειας από το Γενικό Χηµείο του Κράτους. Το σημερινό καθεστώς αποθαρρύνει επιχειρήσεις να µπουν στην αγορά, ενώ παράλληλα αυξάνει και το κόστος.
Tα ξενοδοχεία  Το ισχύων καθεστώς απαγορεύει τη λειτουργία καινούργιων ξενοδοχείων για παράδειγμα στην Αθήνα λόγω κορεσµού, ενώ παράλληλα αποτρέπει στην ουσία την αλλαγή χρήσης κτιρίων για τη λειτουργία νέων. Ο κ. Χατζιδάκης έχει δηλώσει ότι αυτό θα αλλάξει.
ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ. Περιορισμοί υπάρχουν και στο εμπόριο ρούχων και παπουτσιών που καταλήγουν εις βάρος του καταναλωτή. Συγκεκριμένα, απαγορεύονται οι εκπτώσεις σε καταστήµατα στοκ αλλά και οι διαφηµίσεις προσφορών. Θυμίζουμε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ έκανε λόγο και για την ανάγκη πλήρους απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστηµάτων τις Κυριακές, καθώς και για την άρση των περιορισµών στην ίδρυση νέων εµπορικών κέντρων.
TΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ. Τέλος, στα οικοδομικά υλικά, η απαγόρευση ή μείωση της απαιτούμενης χωρητικότητας των σιλό αποθήκευσης τσιμέντου που σήμερα προσδιορίζεται σε τουλάχιστον 500 τόνους, εκτιμάται ότι μπορεί να βάλει νέους παίκτες στην αγορά μέσω χαμηλότερου κόστους επενδύσεων. Το ίδιο ισχύει και για την κατάργηση των προϋποθέσεων για τη μεταφορά και διανομή των σάκων, κ.ο.κ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από