Την προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας σκοπεύει να ενισχύσει η σύσταση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Αυστραλίας, το οποίο παρουσίασε χθες σε δημοσιογράφους η ελληνικής καταγωγής πρεσβευτής της Αυστραλίας στην Αθήνα Τζένη (Πολυξένη) Μπλούμφιλντ. Μάλιστα η ίδια πρωτοστάτησε για να δημιουργηθεί το Συμβούλιο και σήμερα είναι επίτιμος πρόεδρός του. Οπως ανακοινώθηκε, το Συμβούλιο διοργανώνει δείπνο με επίσημο προσκεκλημένο και κύριο ομιλητή τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μουσείο της Ακρόπολης στις 28 Ιανουαρίου.

Αυτό το Συμβούλιο είναι ο πρώτος, αναγνωρισμένος και από τις δύο χώρες, μη κερδοσκοπικός φορέας που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα με σκοπό να προωθήσει την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων και συνεργειών σε επίπεδο επενδύσεων, εξαγωγών και joint ventures τόσο στις αγορές της Ελλάδας και της Αυστραλίας όσο και στις γειτονικές των δύο φίλων χωρών οικονομικές περιοχές.

Η Αυστραλία αναμένεται να επενδύσει 325-520 δισ. ευρώ σε υποδομές τα επόμενα χρόνια, οπότε οι έλληνες –και όχι μόνο –επιχειρηματίες έχουν έδαφος και προοπτικές ανάπτυξης στη συγκεκριμένη χώρα, σύμφωνα με την πρεσβευτή της Αυστραλίας. Σήμερα οι διμερείς εμπορικές σχέσεις ανέρχονται περίπου στα 325 εκατ. ευρώ χωρίς τη ναυτιλία, ενώ σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στην Αυστραλία εμφανίζονται σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς όπως φάρμακα, τρόφιμα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειες κ.ά.

Σύμφωνα με την Τζένη Μπλούμφιλντ, «η Ελλάδα και η Αυστραλία έχουν στενές και φιλικές σχέσεις που βασίζονται σε κοινές αξίες, ιστορία και ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας. Χτίζοντας πάνω στα γερά αυτά θεμέλια, υπάρχουν σημαντικές προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας, αξιοποιώντας αφενός μεν τις δυνατότητες της Αυστραλίας ως επιτυχημένης οικονομίας στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιοχή της Ασίας, αφετέρου δε τις ευκαιρίες που αναδύονται από τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα».