Θετικά σημάδια στην παγκόσμια οικονομία βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη για πρώτη φορά τα τελευταία δυο χρόνια. Το ΔΝΤ πάντως προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη αυτή εξακολουθεί να παραμένει ασθενής και κυρίως άνιση, ενώ χτυπά καμπανάκι για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού που αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ευρωζώνη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης το ΔΝΤ στους κινδύνους που υπάρχουν από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, την οποία ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ τη χαρακτήρισε ως «το μέρος της παγκόσμιας οικονομίας που δημιουργεί τις περισσότερες ανησυχίες». Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης τις κεντρικές τράπεζες και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές ώστε να μην αυξήσουν τα επιτόκια νωρίτερα από όσο πρέπει. Το ΔΝΤ κάλεσε επίσης την ΕΚΤ να κάνει ό,τι χρειάζεται για να τονώσει την ασθμαίνουσα ζήτηση στην ευρωζώνη συμβάλλοντας στην αύξηση των πιστώσεων.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα αυξηθεί φέτος, αλλά παραμένει «ασθενής και άνιση» ήταν τα λόγια του Ολιβιέ Μπλανσάρ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αναθεωρημένων προβλέψεων που έκανε το Ταμείο και αφορούν την έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.

«Οσο χαμηλότερος είναι ο πληθωρισμός και όσο μεγαλύτερος ο αποπληθωρισμός τόσο μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη της ευρωζώνης» ανέφερε ο Μπλανσάρ για τις χώρες του ενιαίου νομίσματος. Ο ίδιος επεσήμανε ότι αποπληθωρισμός σημαίνει υψηλότερα πραγματικά επιτόκια, υψηλότερο βάρος χρέους για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, χαμηλότερη ζήτηση, χαμηλότερη ανάπτυξη και πρόσθετες αποπληθωριστικές πιέσεις.

«Ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες (η ανάπτυξη) είναι ισχυρότερη στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη, ισχυρότερη στην καρδιά του ευρώ από ό,τι στη Νότια Ευρώπη. Στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, η ανεργία παραμένει υπερβολικά υψηλή. Οι κίνδυνοι για επιδείνωση της οικονομίας παραμένουν», ήταν το σχόλιο του Μπλανσάρ για την εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις που ανακοινώθηκαν χθες στην Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί σε 3,7% το 2014 αντί για 3,6% που προέβλεπε με βάση τον Οκτώβριο. Για το 2015 το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 3,9%. Για την ευρωζώνη το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 1% φέτος (από 0,9% που προέβλεπε τον Οκτώβριο) και 1,4% για το 2015.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μπλανσάρ στις προβλέψεις για ανάπτυξη στη Γερμανία η οποία αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος σε 1,6% αντί για 1,4% που προβλεπόταν αρχικά. Αντίθετα, η ανάπτυξη στη Γαλλία που είναι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στην Ευρώπη μετά από αυτή της Γερμανίας, εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά χαμηλότερη –μόλις 0,9% για το 2014. Οι προβλέψεις για τη Γαλλία έχουν διαμορφωθεί υπολογίζοντας «αβεβαιότητες όσον αφορά τις πολιτικές (της χώρας) οι οποίες επηρεάζουν την ανάπτυξη», σύμφωνα με τον Μπλανσάρ.

Σημαντική ήταν επίσης η αναθεώρηση των προβλέψεων του Ταμείου όσον αφορά την ανάπτυξη στη Βρετανία η οποία αναμένεται τώρα να διαμορφωθεί σε 2,4% αντί για 1,9% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο.