Πορεία χωρίς επιστροφή προς την εξαφάνισή του έχει πάρει πλέον ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Ανταρκτικής. Οπως δείχνουν οι δορυφόροι της NASA, ο παγετώνας της νήσου Πάιν έχει αρχίσει να υποχωρεί εδώ και δεκαετίες, όμως τώρα ο ρυθμός μείωσής του έχει αυξηθεί κατά πολύ, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς.

Οι επιστήμονες λένε χαρακτηριστικά ότι το λειώσιμο του παγετώνα θα ανεβάσει σημαντικά τη στάθμη των ωκεανών παγκοσμίως, τα επόμενα 20 χρόνια, κατά 3,5-10 χιλιοστά. Και τονίζουν πως, ακόμα και αν η περιοχή επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, ο παγετώνας θα συνεχίσει να λειώνει.

«Σκεφτείτε ότι ο παγετώνας είναι μια μπάλα, την οποία κάποιος κλώτσησε κι αυτή θα συνεχίσει να κυλάει», λέει στο BBC ο Χίλμαρ Γκούντμουντσον από τη Βρετανική Εταιρεία για την Ανταρκτική, ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά περιβαλλοντικά κέντρα στον κόσμο.

Το μέγεθος του παγετώνα της νήσου Πάιν είναι εντυπωσιακό. Καλύπτει περισσότερα από 160.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όσο τα δύο τρίτα της Βρετανίας, και απορροφά το 20% όλων των πάγων που κυκλοφορούν στα δυτικά της ηπείρου της Ανταρκτικής. Παγόβουνα έχουν ξεκολλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν από τον παγετώνα της νήσου Πάιν, όμως πριν από έναν χρόνο οι δορυφόροι της NASA παρατήρησαν ένα γιγαντιαίο ρήγμα στην επιφάνειά του, μήκους 30 χιλιομέτρων, πλάτους 80 μέτρων και βάθους 60 μέτρων.

Το ρήγμα αυτό θα φθάσει σταδιακά από τη μία άκρη του παγετώνα στην άλλη, με αποτέλεσμα να ξεκολλήσει ένα κολοσσιαίο παγόβουνο, που θα καλύπτει μια έκταση 900 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο αυτό οφείλεται στις υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις στον παγωμένο Νότο και στα θερμά ρεύματα στον βυθό του ωκεανού, τα οποία εισχωρούν κάτω από τον παγετώνα και διαβρώνουν τον πάγο.

Μεγάλο μέρος του παγετώνα βρίσκεται κάτω από το νερό κι έτσι το πρόβλημα μεγαλώνει.

Τις μετρήσεις και παρατηρήσεις έκαναν η ομάδα του Γκούντμουντσον μαζί με άλλους ειδικούς στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Κίνα, οι οποίοι προβλέπουν τη μελλοντική πορεία του παγετώνα χάρη σε υπολογιστικά μοντέλα.

«Ετσι, είδαμε ότι ακόμα και αν μειωθεί ο ρυθμός με τον οποίο λειώνει ο πάγος, ο παγετώνας θα συνεχίσει να υποχωρεί», σημειώνει ο Γκούντμουντσον στο BBC News.

«Μιλάμε για εξωτερικούς παράγοντες που προκαλούν την αλλαγή, όπως το κλίμα και τα ρεύματα των ωκεανών, αλλά υπάρχουν και οι εσωτερικοί παράγοντες, που είναι η δυναμική των ρευστών. Αυτό που βρήκαμε είναι ότι η εσωτερική δυναμική των ρευστών, από μόνη της πλέον, ωθεί την υποχώρηση του παγετώνα», προσθέτει ο ίδιος.

900τετραγωνικά χιλιόμετρα θα καλύπτει το κολοσσιαίο παγόβουνο που θα ξεκολλήσειαπό τον παγετώναόταν το ρήγμα πουέχει δημιουργηθείθα φτάσει από τη μία άκρη στην άλλη