Η δεύτερη φάση των απολογιών των κατηγορουμένων στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ξεκινά άμεσα, ενώ θολό παραμένει το τοπίο ως προς τον ακριβή χρόνο έκδοσης του πρώην διοικητή της τράπεζας Αγγελου Φιλιππίδη, ο οποίος συμπλήρωσε μία εβδομάδα κρατούμενος σε φυλακές της Τουρκίας.

Ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς Γιώργος Ανδρεάδης, μετά την έκδοση των πρώτων επτά ενταλμάτων σύλληψης, συνεχίζει με ταχύτατους ρυθμούς την έρευνα της υπόθεσης, καθώς ο συνολικός αριθμός των κατηγορουμένων ανέρχεται σε 30 άτομα.

Ο νέος κύκλος όμως των απολογιών, όπως από την αρχή είχε διαφανεί, ξεκίνησε με ηπιότερα δικονομικά μέσα. Ετσι οι κατηγορούμενοι αυτή τη φορά καλούνται σε απολογία, προσέρχονται ελεύθεροι στο ανακριτικό γραφείο μαζί με τους δικηγόρους τους και παίρνουν προθεσμία για να προετοιμάσουν την απολογία τους. Κατά ομάδες, ανάλογα με την ιδιότητά τους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι εμπλεκόμενοι καλούνται από τον ανακριτή, ενώ οι απολογίες τους αναμένεται να δοθούν περί τα τέλη Ιανουαρίου. Σύμφωνα μάλιστα με νομικούς κύκλους έχουν και ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη σαφή γνώση περί της ποινικής μεταχείρισης που έχουν ήδη επιφυλάξει ανακριτής και εισαγγελέας σε υψηλόβαθμα στελέχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για τα επίμαχα δάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απολογία τους και τα τρία στελέχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που συνελήφθησαν αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους.

Η ΕΚΔΟΣΗ. Το ενδιαφέρον πάντως για τα πρόσωπα εις βάρος των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης στρέφεται τώρα στην έκδοση του πρώην διοικητή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελου Φιλιππίδη από την Τουρκία στη χώρα μας.

Ο κατηγορούμενος, μέσω του δικηγόρου του Θανάση Βαρλάμη, έχει ζητήσει την άμεση παράδοσή του στις ελληνικές δικαστικές Αρχές, υπερασπιζόμενος τη νομιμότητα όλων των δανειακών συμβάσεων που τον φέρνουν αντιμέτωπο με βαριές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, παρά τη σαφή δήλωσή του ότι παραιτείται από όλα τα ένδικα μέσα, ακόμα και από τη μετάφραση των εγγράφων της κατηγορίας, ώστε να δοθεί το πράσινο φως από την Τουρκία, εντούτοις το τοπίο ως προς τον χρόνο έκδοσής του δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει.

Αφαντο όμως για τη Δικαιοσύνη παραμένει το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, το οποίο με μηδενικές εγγυήσεις είχε καταφέρει να δανειοδοτηθεί από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με συνολικά 17 εκατομμύρια ευρώ.