Αποτσίγαρα με τη σφραγίδα της μοιραίας θηλυκότητας: αποτύπωμα από κοκκινάδι των χειλιών στην άκρη τους. Η Ρίτα Χέιγουορθ, ως Τζίλντα, με την πίπα - υπερόπλο σαγήνης - στο χέρι. Και στο βάθος, να ακούγεται το «Smoke gets in your eyes» των Πλάτερς...
Κομμάτια κι αποσπάσματα του απόλυτου ερωτικού σκηνικού, έτσι όπως το στήναμε στη φαντασία μας, εμείς τα κορίτσια, για πολλές γενιές.  
Το τσιγάρο στις δεκαετίες του 1960, 1970, 1980 ήταν «πολυσύμβολο»: το λοξοκοίταγμα της εφηβείας στην πρώτη νιότη πίσω από ένα παραπέτασμα καπνού, η προσέγγιση του μυθικού τσιγάρου μετά το σεξ που δεν είχαμε ακόμη κάνει, η κίνηση της χειραφέτησης, η αποτύπωση του «κι εμείς είμαστε αντράκια», η γοητεία του απαγορευμένου. Αλλά και ένα είδος κοινωνικοπολιτικής ταυτότητας. Τα πολιτικοποιημένα κορίτσια κάπνιζαν άφιλτρα ή κασετίνα Δελφοί - προτιμούσαν δε τη μαύρη που τα τσιγάρα της ήταν πιο βαριά. Τα «σαχλοκούδουνα», όπως τα έλεγαν τότε, του Κολωνακίου κινγκ σάιζ που άναβαν με χρυσούς, «δανεισμένους» από τη μαμά, αναπτήρες Ντιπόν ή Ντάνχιλ. Και στα σχολεία, δημόσια ή ιδιωτικά, σε όλη την Ελλάδα, στο διάλειμμα έβγαιναν τα πακέτα μέσα από την κρυφή θήκη της μπλε ποδιάς και στις κλειδωμένες τουαλέτες δίνονταν, από τις καπνίζουσες στις άκαπνες, ταχύρρυθμα μαθήματα καπνίσματος. Στρατιές νεανίδων εξασκηθήκαμε να κατεβάζουμε αλλά και να φυσάμε τον καπνό με στυλ με τη βοήθεια των παραγγελμάτων «ουουου» (στο ρούφηγμα) «παπάς» (στο φύσημα) ώστε να δείχνουν τα χείλη πιο στρογγυλά και πιο σέξι.
Τα κορίτσια μεγάλωσαν, έγιναν γυναίκες που έκαναν κορίτσια που έγιναν κι αυτά γυναίκες... Η πολιτική ορθότητα έβαλε το τσιγάρο στα απαγορευμένα με αποτέλεσμα όπως λέει μια φίλη «όταν είμαστε μικρές καπνίζαμε κρυφά από τους γονείς μας, τώρα καπνίζουμε κρυφά από τα παιδιά μας». Καμία τάση όμως δεν θα καταργήσει τη σημειολογία που εκπέμπει η γυναίκα που καπνίζει. Ο καπνός ανάμεσα σε εκείνη και τον άντρα είναι το άλλοθι για να μισοκλείσουν τα μάτια. Το πως το βάζει στο στόμα της γεννά συνειρμούς, ο τρόπος που το κρατά μπορεί να μετατρέψει σε μουσική τον θόρυβο από τα βραχιόλια της. Οταν το σβήνει δε στο τασάκι είναι σαν να βλέπεις μια γόβα - στιλέτο να λειώνει τις αντρικές αντιστάσεις.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από