Τέλος στο οικογενειακό επίδομα που εισπράττουν από τον ΟΑΕΔ οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, είναι πιθανό να βάλει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Πρόκειται για επίδομα 8,22 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν ένα παιδί, 24,65 ευρώ για τα δύο παιδιά, 55,47 ευρώ για τα τρία παιδιά, 67,38 ευρώ για τα τέσσερα παιδιά, 78,68 ευρώ για τα πέντε παιδιά και συνεχίζει αυξανόμενο, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Το επίδομα αυτό δίνεται σε όσους εργαζόμενους δεν εισπράττουν αντίστοιχο από τον εργοδότη τους, είτε επειδή δεν το προβλέπει η συλλογική τους σύμβαση είτε επειδή προβλέπει χαμηλότερο.

Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών προβλέπεται από το Μνημόνιο, η κυβέρνηση μάλιστα έχει καθυστερήσει να την εφαρμόσει. Υστερα από επίμονη πίεση, ιδίως του ΔΝΤ, είναι αποφασισμένη τώρα να προχωρήσει. Θέλοντας να αποφύγει, ωστόσο, τη μείωση των εισφορών που προορίζονται για τις συντάξεις, σχεδιάζει (όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» στις 11/1/2013) να μειώσει τις εισφορές που προορίζονται για οικογενειακά επιδόματα, για τη στράτευση και για τον ΛΑΕΚ (επαγγελματική κατάρτιση). Ετσι, αποφεύγεται ο κίνδυνος για μαχαίρι στις συντάξεις, αλλά προκύπτει νέος κίνδυνος για μαχαίρι στα οικογενειακά επιδόματα. «Δεν είναι βέβαιο, αλλά είναι λογικό αν καταργηθούν οι εισφορές να καταργηθούν και οι παροχές», σημείωνε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Το οικονομικό επιτελείο σημειώνει ότι επιδόματα τέκνων (καθώς και τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών) χορηγεί πλέον, με εισοδηματικά κριτήρια, ο ΟΓΑ. Αυτά δεν θα καταργηθούν. Τα επιδόματα του ΟΑΕΔ είναι ανεξάρτητα και δεν χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια.

Ούτως ή άλλως, όμως, κάποιες οικογένειες –αυτές που δεν πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο –πιθανώς θα χάσουν το επίδομα που παίρνουν σήμερα.

Επίσης, με την κατάργηση της εν λόγω εισφοράς θα υποστεί κάποιες απώλειες και ο κλάδος των συντάξεων, αναφέρουν πηγές του κλάδου. Και αυτό γιατί ένα μέρος από τα σχετικά έσοδα (περίπου 180 εκατ. ευρώ) δεν απορροφάται από τα οικογενειακά επιδόματα, αλλά δίνεται για τις συντάξεις. Αυτό προφανώς θα λείψει τώρα.

Ανάλογα, αναμένεται να κοπούν και τα επιδόματα που δίνονται σε όσους υπηρέτησαν παρατεταμένη θητεία ή κλήθηκαν για μετεκπαίδευση στις Ενοπλες Δυνάμεις, εφόσον περικοπούν και οι εισφορές στράτευσης.