Το τέλος της Ευρώπης των «δύο τρίτων» επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντάς το ως κεντρικό πολιτικό στόχο της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Κομισιόν. Την ίδια στιγμή, μέσω αρθρογραφίας στο περιοδικό «New Europe» απευθύνει ανοιχτό προσκλητήριο προς τους πολίτες της Ευρώπης - ανεξάρτητα από την ιδεολογία ή την πολιτική τους τοποθέτηση - να στηρίξουν την υποψηφιότητά του, την οποία δεν θεωρεί τυπική, αλλά μια υποψηφιότητα που διεκδικεί «την ελπίδα και την αλλαγή».
«Επιδιώκουμε τον αναπροσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μια δημοκρατική και προοδευτική κατεύθυνση», αναφέρει στο άρθρο του. «Επιθυμούμε το τέλος του νεοφιλελευθερισμού, της λιτότητας και των λεγόμενων ευρωπαϊκών κοινωνιών των δύο τρίτων, στο εσωτερικό των οποίων το 1/3 συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει οικονομική κρίση, τη στιγμή που τα υπόλοιπα 2/3 υποφέρουν ολοένα και περισσότερο κάθε μέρα που περνάει».
Στο ίδιο άρθρο επισημαίνει πως το πολιτικό κατεστημένο της Ευρώπης είδε στην κρίση μια ευκαιρία αναθεώρησης της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής πολιτικής οικονομίας. Και χαρακτηρίζει την πολιτική διαχείριση του χρέους ως μια διαδικασία «θεσμικού μετασχηματισμού του ευρωπαϊκού Νότου στην κατεύθυνση ενός αγγλοσαξονικού νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού».
Επίσης ασκεί κριτική γιατί «η θεσμική ποικιλομορφία σε εθνικό επίπεδο δεν είναι πλέον ανεκτή» και σημειώνει ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ μαζί με τη νεοφιλελεύθερη γραφειοκρατική ελίτ των Βρυξελλών θεωρούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική αλληλεγγύη φαινόμενα που διαστρεβλώνουν την κανονική λειτουργία της οικονομίας και αντιμετωπίζουν την εθνική κυριαρχία ως ενόχληση.
Σε ό,τι αφορά την πρότασή του για το τέλος της κρίσης, επαναλαμβάνει την άμεση κατάργηση των Μνημονίων, την αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ σε «ύστατο δανειστή» των κρατών, την επιβολή αυστηρής φορολογίας στις οφσόρ και τη διενέργεια Συνδιάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Χρέος, όπως αυτή το 1953 στο Λονδίνο για το χρέος της Γερμανίας.
ΑΝΟΙΓΜΑ ΔΗΜΑΡ. Εν τω μεταξύ, στην Κουμουνδούρου αίσθηση δημιούργησε χθες το άνοιγμα του νέου γραμματέα της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Θ. Θεοχαρόπουλος ουσιαστικά μίλησε για την περίπτωση το κόμμα του να στηρίξει την υποψηφιότητα Τσίπρα. «Βλέπουμε θετικά οποιαδήποτε υποψηφιότητα έλληνα προέδρου στα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου με στόχο να προωθήσουν τα συμφέροντα της χώρας και της ΕΕ, αλλά βεβαίως εφόσον προωθήσουν προοδευτικές πολιτικές», υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος (9,84).
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από