Το σχόλιο που άκουσα τις περισσότερες φορές τις τελευταίες ημέρες, τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες, μπορεί να συμπυκνωθεί στην εξής φράση: «Ατσα ο Ολάντ!» Μερικές φορές συνοδευόταν και από το ακόλουθο (αλλά αυτή τη φορά μόνο από άνδρες): «Πρέπει να είσαι πολύ απελπισμένη για να πας με τον Ολάντ». Εν πάση περιπτώσει, γενική φαίνεται να είναι η πεποίθηση ότι ο πρόεδρος όπως «δεν το ‘χει» με την πολιτική έτσι δεν τα πάει καλά και με τις γυναίκες. Είναι ξενέρωτος, νερόβραστος, βαρετός και λίγος. Πώς το ξέρουμε; Ε, φαίνεται.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη παρεξήγηση της υπόθεσης στην οποία αυτή η εφημερίδα τόλμησε να αφιερώσει χθες το πρώτο της τετρασέλιδο. Τα φαινόμενα απατούν (και καλά κάνουν). Οσοι γνωρίζουν τον γάλλο πρόεδρο βεβαιώνουν ότι είναι ενδιαφέρων, ευφυής, γοητευτικός και με υψηλή αίσθηση του χιούμορ. Διαθέτει δηλαδή όλα τα στοιχεία που θεωρητικά εγγυώνται την επιτυχία τόσο στην πολιτική όσο και στον έρωτα. Εχει κάνει μια κακή αρχή στην προεδρία του, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η δημοτικότητά του σημειώνει αρνητικά ρεκόρ. Αλλά είναι μεθοδικός. Προτιμά τη διαβούλευση και τον διάλογο από τον συγκεντρωτισμό και τον αυταρχισμό. Είναι συνθετικός και όχι παρορμητικός. Το αντίθετο, δηλαδή, του Σαρκοζί. Και έχει μπροστά του άλλα τριάμισι χρόνια μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Απλετος χρόνος για να ανατρέψει τις εντυπώσεις. Και να επιδιώξει την επανεκλογή του.

Εμπλεξε όμως με τα προσωπικά. Η δεύτερη μεγάλη παρεξήγηση της υπόθεσης Ολάντ –της οποίας έπεσε ο ίδιος θύμα –είναι ότι πίστεψε πως η εγκατάστασή του στο Προεδρικό Μέγαρο δεν θα περιόριζε την ιδιωτική του ζωή. «Πώς θα βγαίνω από εδώ μέσα χωρίς να με παίρνουν χαμπάρι;» ήταν η πρώτη ερώτηση που έκανε σε έναν σύμβουλό του. Ε, δεν γίνεται. Από την εποχή του Μιτεράν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, τα «κοινά μυστικά» δεν μένουν για πολύ μυστικά, κάποιο ταμπλόιντ θα βρεθεί να κάνει τον υπολογισμό, τόσα θα πληρώσω στα δικαστήρια, τόσα θα κερδίσω από τις αυξημένες πωλήσεις, άρα με συμφέρει να μπουμπουνίσω την ιστορία, κι ας πάει η ιδιωτική ζωή περίπατο. Η τελευταία γραμμή άμυνας του Ολάντ κατέρρευσε όταν ανακοινώθηκε ότι η επίσημη σύντροφός του, γνωστή και ως «Πρώτη Φιλενάδα», μπήκε στο νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα μελαγχολίας. Χθες έγινε γνωστό ότι θα παραμείνει νοσηλευόμενη για μία εβδομάδα ακόμη. Εδώ υπάρχει πρόβλημα.

Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος αποδείχθηκε αφελής. Επικίνδυνα αφελής. Νόμιζε ότι οι παπαράτσι έχουν αρχές. Πίστεψε ότι η «γαλλική εξαίρεση» θα ζήσει αιωνίως. Τώρα πρέπει να πάρει αποφάσεις. Σήμερα επρόκειτο να ανακοινώσει εκείνες που έχουν σχέση με την οικονομία. Αλλά τα γεγονότα τον ξεπέρασαν. Είναι υποχρεωμένος τώρα να ξεκαθαρίσει και την προσωπική του ζωή. Το οφείλει στους ανθρώπους του, το οφείλει στη Γαλλία.