ΗΘΕΛΑΝ να δείξουν ότι ήξεραν; Εκ των υστέρων δεν μπορεί κανείς να μην το σκεφθεί. Ο λόγος για το χριστουγεννιάτικο ειδικό τεύχος του γαλλικού περιοδικού «Le Point». Είχε αφιέρωμα «Μετρέσες και ερωμένες» με μια αναδρομή στις πρωταθλήτριες του είδους. Στο εξώφυλλο η ζωγραφική απεικόνιση της Madame de Montespan με τον επεξηγηματικό υπότιτλο: «Εχουν γράψει την Ιστορία».

ΦΥΣΙΚΑ, στον πολιτικοδημοσιογραφικό μικρόκοσμο του Παρισιού τίποτε δεν είναι άγνωστο. Τα μυστικά ανταλλάσσονται μπροστά σε μια σαλάτα νισουάζ στα τραπέζια της σικάτης μπρασερί Esplanade, όχι πολύ μακριά από τα γραφεία του περιοδικού «Le Point», με θέα τα κανόνια των Invalides. Το όνομα της Ζιλί Γκαγέ και η παράλληλη σχέση του προέδρου ήταν γνωστά στο tout Paris από πέρυσι την άνοιξη –τουλάχιστον. Το περιοδικό –που διευθύνει ο πολυμήχανος και παντογνώστης Φραντς-Ολιβιέ Ζισμπέρ –μάλλον ήθελε να δώσει ένα φιλικό μήνυμα στον Ολάντ ότι το θέμα δεν επρόκειτο να κρατηθεί πολύ ακόμη. Πράγματι, σύμφωνα με τη λαμπρή παράδοση της παριζιάνικης φωτοδημοσιογραφίας, τα αποκαλυπτήρια ήρθαν από το «Closer». Λεπτομέρεια: ο ερωτύλος Φρανσουά δεν είναι ο μόνος πολιτικός που επισκεπτόταν την ερωμένη του ως συνεπιβάτης σε σκούτερ. Το ίδιο έκανε προ ετών και έλληνας κυβερνητικός, που μάλιστα έμπαινε για ασφάλεια με το κράνος ακόμη και στο ασανσέρ.

ΚΑΠΩΣ έτσι η ηθοποιός Ζιλί Γκαγέ κέρδισε και αυτή μια θέση στα χρονικά της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Οσο για τον Ολάντ, αυτός επιβεβαιώνει ήδη την κλασική αμερικανική ανάλυση για τις τρεις παθολογίες που παράγει η εξουσία. Παθολογία πρώτη: η ανάγκη του έχοντος την εξουσία να είναι διαρκώς αναγκαίος. Παθολογία δεύτερη: η επιθυμία του έχοντος για όλο και περισσότερη εξουσία. Παθολογία τρίτη: το σεξ!

ΛΗΦΘΕΝΤΟΣ υπόψη του διαζυγίου του Σαρκοζί όταν ήταν στο Ελιζέ, η γαλλική προεδρία παραμένει το κορυφαίο εργαστήριο ανθρώπινης συμπεριφοράς σε ακραίες πολιτικές συνθήκες. Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι τα προεδρικά παραπατήματα προκύπτουν σε ακραίες συνθήκες. Ο Κλίντον μπλέκει με τη Μόνικα όταν συγκρούεται με τους πλειοψηφούντες στα νομοθετικά σώματα Ρεπουμπλικανούς και αυτοί του κλείνουν το Κογκρέσο το 1995. Ο Ολάντ αρχίζει τις βόλτες με το σκούτερ όταν πατώνει στις δημοσκοπήσεις το 2012 και η προεδρία του φαίνεται να μην έχει κατεύθυνση. Τίποτε δεν είναι τυχαίο.

ΕΧΟΥΝ κάποια πολιτική σημασία όλα αυτά; Η σύντομη απάντηση είναι: όχι στη Γαλλία. Φαίνεται ήδη στις δημοσκοπήσεις, που δεν πολυκουνιούνται προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Η πιο δραματική συνέπεια είναι η εισαγωγή σε νοσοκομείο της συντρόφου του Ολάντ, Βαλερί Τριερβελέρ. Αλλά το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν μασάει από νευρικούς κλονισμούς. Εδώ έχει αυτοκτονήσει εντός των τειχών του ο παλαιός συνοδοιπόρος και σύντροφος του Μιτεράν, Φρανσουά ντε Γκροσούβρ, το 1993!

ΕΝ πολλοίς, η Ζιλί Γκαγέ ήταν ένα σπέσιαλ μυστικό της γαλλικής πολιτικής σκηνής. Κάτι σαν το ζεύγος Γριβέα σε κάποια καλά αθηναϊκά σαλόνια.