H κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει φέτος τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και εξετάζει στο μέλλον να μειώσει το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, αφού καταπολεμηθεί αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο στα ναυτιλιακά καύσιμα, είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε, εξάλλου, το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις Τράπεζες, να γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις τους με τις σημερινές τους τιμές. Κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ως «ξεπούλημα».

Για το ενδεχόμενο να διαδεχθεί τον Γιώργο Προβόπουλο ως πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε, μιλώντας τη Δευτέρα στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και τη Σία Κοσιώνη, ότι δεν τον αφορούν τα σχετικά σενάρια και δεν τα σκέφτεται. Εγώ, είπε, «δίνω μάχη σήμερα για την Οικονομία».

Εξάλλου, ο ίδιος υποστήριξε ότι διατηρεί «άριστες σχέσεις» με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος -με ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη- στήριξε τη Δευτέρα τον Γιώργο Προβόπουλο σχολιάζοντας τα σενάρια διαδοχής του από τον Γιάννη Στουρνάρα.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται από βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά ακόμη και της συγκυβέρνησης είπε ότι δεν τον ενοχλεί , ότι είναι λογικό σε μια δύσκολη περίοδο ο υπουργός Οικονομικών να είναι «αλεξικέραυνο» και ότι αυτός κάνει τη δουλειά του με όσο πιο σωστό τρόπο μπορεί. «Εχουμε θέσει στόχους και αυτούς υπηρετώ», είπε. Και πρόσθεσε: «αν υπάρχουν άλλες λύσεις να τις δώ στο τραπέζι».

Αναφερόμενος στην επικείμενη άφιξη της τρόικας, είπε ότι είναι πλέον δύσκολο να ληφθεί απόφαση στις 27 Ιανουαρίου για τη δόση, αλλά αυτό δεν ενοχλεί την κυβέρνηση, μάλιστα το θέλει κιόλας, για να έχει στη διάθεσή της τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τα έσοδα, που θα δείχνουν καλή πορεία και θα τη διευκολύνουν στη διαπραγμάτευση.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο ΦΠΑ της εστίασης, λέγοντας ότι κατά τους υπολογισμούς της κυβέρνησης η μείωσή του οδήγησε σε μείωση εσόδων μόνο 100 εκατ. ευρώ και όχι 280 εκατ. ευρώ, όπως υποστηρίζει η τρόικα. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η μείωση απέδωσε οφέλη στην απασχόληση.

Πάντως, είπε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να μειώσει κι άλλο τους φόρους, γιατί θα πέσουμε έξω στους στόχους που έχουν τεθεί για τον προϋπολογισμό.

Ωστόσο, συνέχισε, αν καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο στο ναυτιλιακό καύσιμο, θα μπορέσουμε τα επόμενα έτη να μειώσουμε και πάλι το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Για το φόρο ακινήτων, εξάλλου, σημείωσε ότι είναι μειωμένος σε σύγκριση με τον ΕΕΤΗΔΕ και παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει καμία χώρα που να μην επιβάλει φόρο ακινήτων», ο οποίος «θεωρείται διεθνώς ως δίκαιος φόρος».

Για τις ομαδικές απολύσεις είπε ότι η τρόικα εχει αρχίσει να αποδέχεται ότι δεν θα απελευθερωθούν.

Σχετικά με το κούρεμα του χρέους, ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι καμία από τις 18 χώρες της Ευρωζώνης δεν θα το αποδεχόταν και ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για τη μείωσή του, με μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση. Μια μονομερής διαγραφή, παρατήρησε, θα σήμαινε έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Ο υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε και πάλι την επικεφαλής του ΤΧΣ Αναστασίας Σακελλαρίου λέγοντας ότι «δεν ανήκε στο συμβούλιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου όταν πήρε την επίμαχη απόφαση για το δάνειο».

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τις Τράπεζες είπε ότι η κυβέρνηση περιμένει τα στρες τεστ για να διαπιστώσει ποιες είναι οι κεφαλαιακές τους ανάγκες και μετά θα αποφασίσει τι θα κάνει.

Δεν απέκλεισε την ιδιωτικοποίησή τους στις σημερινές τιμές και απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «δεν μπορεί να απαγορεύονται οι ιδιωτικοποιήσεις».

Στην ερώτηση αν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί σε Ειδικό Δικαστήριο για το θέμα είπε «Θα αστειεύεστε»…Και πρόσθεσε ότι κάνει τη δουλειά του με εντιμότητα κι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λέει ότι θέλει.