Η ΒΡ επιστρέφει στην ελληνική αγορά αγοράζοντας όλη την παραγωγή πετρελαίου του Πρίνου για την επόμενη εξαετία, αντί του ποσού των 500 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία υπεγράφη χθες στο ΥΠΕΚΑ μεταξύ της εταιρείας Energean Oil, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής, και της εταιρείας BP Oil International, και με βάση αυτήν το σύνολο του παραγόμενου πετρελαίου στον Πρίνο θα πωλείται στον διεθνή επιχειρηματικό όμιλο. Για να ενεργοποιηθεί η συμφωνία προηγήθηκε η κατάργηση από το ΥΠΕΚΑ της σύμβασης που ίσχυε από το 1999, και συγκεκριμένα του ειδικού καθεστώτος βάσει του οποίου τη συνολική παραγωγή του Πρίνου αγόραζαν υποχρεωτικά τα ΕΛΠΕ.

Πρόκειται, όπως λένε στελέχη της αγοράς, για συμφωνία με καλύτερους όρους αγοράς των παραγομένων ποσοτήτων πετρελαίου από αυτούς που ίσχυαν με τα ΕΛΠΕ, που σηματοδοτεί την επαναδραστηριοποίηση στην Ελλάδα της BP, η οποία είχε αποχωρήσει από τη χώρα το 2009 πουλώντας τις εμπορικές της δραστηριότητες στον όμιλο Λάτση.

Στην ουσία η Energean Oil, έχοντας πουλήσει την παραγωγή του Πρίνου για μία εξαετία στην BP, μπορεί να έχει ευκολότερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό που είναι απαραίτητος προκειμένου να υλοποιήσει το επενδυτικό της πλάνο, το οποίο αποσκοπεί στον διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου ημερησίως, στα 5.000 βαρέλια, έναντι 2.500 σήμερα.

Βέβαια η BP αγοράζει έναντι 500 εκατ. ευρώ έτοιμη παραγωγή, δεν πρόκειται δηλαδή να επενδύσει η ίδια κεφάλαια πραγματοποιώντας εξορύξεις στις ελληνικές θάλασσες. Η επανάκαμψη ωστόσο της πολυεθνικής στην εγχώρια αγορά, εκτός από έμπρακτη απόδειξη εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, εντάσσεται από κάποιους στο πλαίσιο του ευρύτερου επενδυτικού ενδιαφέροντος που υπάρχει για τα ελληνικά πετρέλαια, ενόψει και των διαγωνισμών που πρόκειται να προκηρύξει έως το τέλος του έτους το ΥΠΕΚΑ.

Νωρίτερα, γύρω στον Απρίλιο, η νορβηγική PGS αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την ερμηνεία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.

Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και του επικεφαλής της Energean Oil Μαθιού Ρήγα, παρουσία του πρεσβευτή της Βρετανίας στην Αθήνα Τζον Κίτμερ, ενώ εκ μέρους της BP Oil International τη συμφωνία υπέγραψε η Κάρολ Χόουλ, επικεφαλής εφοδιασμού, εμπορίας και χρηματοδοτήσεων της εταιρείας για την Ευρώπη. Η συμφωνία, με την οποία απελευθερώνεται η δυνατότητα πώλησης του συνόλου της πετρελαϊκής παραγωγής του Πρίνου, θα κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή.