Αρχές Δεκεμβρίου του 2013, η 13χρονη Τζάχι Μακμάθ εισήχθη στο Νοσοκομείο Παίδων του Οκλαντ, στην Καλιφόρνια, προκειμένου να υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που γίνεται όλο και πιο κοινό στις ΗΠΑ, της παιδικής υπνικής άπνοιας. Εμφάνισε όμως σοβαρότατες επιπλοκές, έχασε πάρα πολύ αίμα, με αποτέλεσμα να υποστεί καρδιακή προσβολή και να πάψει να οξυγονώνεται ο εγκέφαλός της. Στις 11 Δεκεμβρίου, οι γιατροί έκριναν την Τζάχι εγκεφαλικά νεκρή. Και λίγο αργότερα, θέλησαν να την αποσυνδέσουν από το μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής. Οι γονείς της 13χρονης όμως είναι «χριστιανοί με την ακλόνητη θρησκευτική πεποίθηση πως όσο χτυπάει η καρδιά της, η Τζάχι είναι ζωντανή». Προσέφυγαν λοιπόν στα δικαστήρια και προσπαθούν επί του παρόντος να βρουν κάποιο άλλο ιατρικό ίδρυμα πρόθυμο να αναλάβει τη νεκρή τους κόρη.

Τέλη Νοεμβρίου του 2013, η 33χρονη Μαρλίζ Μουνιός κατέρρευσε στην κουζίνα του σπιτιού που μοιραζόταν με τον 26χρονο σύζυγο και τον ηλικίας 15 μηνών γιο τους, στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας. Εισήχθη στην εντατική μονάδα του Νοσοκομείου Τζον Πίτερ Σμιθ. Είχε υποστεί πνευμονική εμβολή, οι γιατροί την έκριναν εγκεφαλικά νεκρή. Οσο ζούσε, η Μαρλίζ είχε ξεκαθαρίσει στους δικούς της ότι αν ποτέ συνέβαινε κάτι τέτοιο δεν ήθελε να παραμείνει συνδεδεμένη στα μηχανήματα. Σύζυγος και γονείς λοιπόν ετοιμάστηκαν να της πουν το τελευταίο αντίο. Ενας γιατρός όμως τους ενημέρωσε πως το νοσοκομείο δεν επρόκειτο να σεβαστεί την επιθυμία τους. Η Μαρλίζ ήταν έγκυος, στη 14η εβδομάδα, και η νομοθεσία του Τέξας απαγορεύει στους γιατρούς να αποσυνδέσουν έγκυο ασθενή από το μηχάνημα υποστήριξης. Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι, άλλωστε, έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να γίνει η άμβλωση, σε οποιοδήποτε στάδιο, «παρελθόν». Τα σχέδια του νοσοκομείου για το έμβρυο, καθώς και η υγεία και βιωσιμότητά του, παραμένουν άγνωστα. Η νεκρή ξενίστριά του, εντούτοις, παραμένει συνδεδεμένη στα μηχανήματα.

Μόνο δύο αμερικανικές πολιτείες, η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσι, υποχρεώνουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς να λαμβάνουν υπόψη τις θρησκευτικές ή ηθικές ή γενικότερα τις απόψεις των οικείων προκειμένου να αποφασίσουν τη συνέχεια όταν ένας ασθενής κρίνεται κλινικά νεκρός. Σε όλες τις άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας και του Τέξας, το νοσοκομείο δεν είναι αναγκασμένο να συμβουλευτεί την οικογένεια.