«Η προεδρία είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να δείξει ότι από σύμβολο της κρίσης μπορεί να γίνει σύμβολο της ανάκαμψης και της εξόδου από αυτήν», λέει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο επίτροπος Νέβεν Μίμιτσα, μεταδίδοντας κλίμα εμπιστοσύνης εκ μέρους της Κομισιόν ότι η κρίση στην Ελλάδα –αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα –βρίσκεται στο τέλος της.

Ο κροάτης επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Καταναλωτή, επισημαίνει ωστόσο, σαν να γνωρίζει από πρώτο χέρι τον προβληματισμό που επικρατεί εδώ, ότι δεν είναι αρκετό να πετύχει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα, ούτε καν να επιστρέψει στην ανάκαμψη, αν δεν εξασφαλίσει και αύξηση της απασχόλησης.

Μιλάει, επίσης, για την ανάγκη να φύγει σταδιακά η τρόικα από τις ευρωπαϊκές χώρες και να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση τους μηχανισμούς εκείνους που θα της επιτρέψουν να απαντά μόνη της στις κρίσεις των χωρών της. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της αρμοδιότητάς του αναφέρεται μεταξύ άλλων στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και στις υψηλές τιμές ενέργειας.

Εχει σχέδια η Επιτροπή για την αντιμετώπιση του προβλήματος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Η υπερχρέωση και ο κίνδυνος να χάσουν κάποιοι δανειολήπτες τα σπίτια τους δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ετοιμάζουμε δύο μελέτες, οι οποίες θα είναι έτοιμες στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, για την υπερχρέωση και τους ευάλωτους καταναλωτές. Οι προτάσεις που θα προκύψουν θα βοηθήσουν την Κομισιόν στη διαμόρφωση πολιτικής στο μέλλον για τα δύο αυτά θέματα. Δεν μπορώ να σας πω από τώρα αν θα υπάρξουν νομοθετικές προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε μια συγκεκριμένη και εις βάθος επισκόπηση του προβλήματος που θα αποτελέσει καλή βάση για μελλοντικές δράσεις ευρωπαϊκών και εθνικών Αρχών. Η κρίση αποκάλυψε ότι οι καταναλωτές είναι πραγματικά ευάλωτοι στις χρηματοοικονομικές και τραπεζικές συναλλαγές τους. Γι’ αυτό και θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματα από αυτές τις μελέτες.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα των υψηλών τιμών στην ενέργεια;

Η κοινοτική νομοθεσία επιβάλλει το άνοιγμα των αγορών, αλλά δυστυχώς αυτό δεν σημαίνει χαμηλότερες τιμές, γιατί υπάρχουν άλλοι παράγοντες εκτός από τον ανταγωνισμό που τις επηρεάζουν. Στο πλαίσιο της πολιτικής καταναλωτή σχεδιάζουμε πρωτοβουλίες π.χ. για τη μεγαλύτερη διαφάνεια στους λογαριασμούς ενέργειας, ώστε ο καταναλωτής να διαχειρίζεται καλύτερα την κατανάλωσή του, αλλά και για την ενίσχυση της δυνατότητάς του να αλλάξει πάροχο ή πρόγραμμα κατανάλωσης από τον ίδιο πάροχο.

Πώς βλέπει το μέλλον της Ελλάδας η Κομισιόν; Πρέπει να κάνει και άλλες προσπάθειες; Πότε θα βγει από την κρίση;

Η προεδρία είναι ευκαιρία για να δείξει ότι η χώρα που ήταν σύμβολο της κρίσης μπορεί να γίνει σύμβολο της ανάπτυξης και της εξόδου από αυτήν. Υπάρχουν τώρα καθαρά σημάδια ενός πιθανού θετικού αποτελέσματος κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς και του 2015. Χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες, αλλά γενικά οι προβλέψεις και οι προσδοκίες είναι πολύ καλύτερες σε σύγκριση με πριν από λίγους μήνες. Ελπίζω σύντομα τα αποτελέσματα να γίνουν αισθητά και στον κόσμο, γιατί δεν είναι αρκετό να πούμε ότι βγαίνουμε από τα ελλείμματα και έχουμε διαρθρωτικό ή πρωτογενές πλεόνασμα. Ακόμη και όταν αρχίζεις να έχεις και πάλι ανάπτυξη δεν είναι αρκετό αν δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Το θέμα είναι η απασχόληση.

Πιστεύετε ότι η τρόικα πρέπει να πάψει να υπάρχει στο μέλλον;

Εξ ορισμού, η τρόικα δεν θα είναι εδώ για πάντα. Η άποψή μου είναι ότι οι χώρες σε πρόγραμμα ή αυτές που περνούν μια δύσκολη διαδικασία αναδιάρθρωσης και σταθεροποίησης πρέπει να εντάσσονται σε ευρωπαϊκούς μηχανισμούς αντιμετώπισης της κρίσης, αντί για μηχανισμούς που θα περιλαμβάνουν την τρόικα. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ειδικά μετά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην οικονομική και νομισματική πολιτική για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης, για να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι την κρίση των τραπεζών.

Η κρίση δεν ήταν, όμως, μόνο ελληνική. Προβληματίζεται η Κομισιόν για το μέλλον της Ενωσης;

Στην πραγματικότητα, η κρίση αποκάλυψε τις αδυναμίες του κανονιστικού πλαισίου και κάποια διαρθρωτικά προβλήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής και των οργάνων. Ετσι, μπήκαμε στη διαδικασία, παράλληλα με τα εργαλεία εξόδου από την κρίση, να δημιουργήσουμε νέα όργανα και νέους μηχανισμούς για το μέλλον. Ελπίζω ότι φέτος θα γίνουμε μάρτυρες μιας σταθερής ανάκαμψης και θα επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιστροφής σε τέτοιο επίπεδο κρίσης στο μέλλον.