Δύο πόλεις υπό κατάληψη, 68 βομβιστικές επιθέσεις τον μήνα κι ένα διάστημα μόλις επτά ημερών ανάμεσα στο ένα τρομοκρατικό χτύπημα μεγάλου βεληνεκούς και το άλλο: η υπερδραστηριότητα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) στη Μέση Ανατολή ανεβάζει στα ύψη τον υδράργυρο στην περιοχή και προσθέτει ακόμη έναν σοβαρό λόγο ανησυχίας στη διεθνή κοινότητα. Η ISIL είναι «θυγατρική» της Αλ Κάιντα και γεννήθηκε στη Συρία από ισλαμιστές που μάχονται το καθεστώς Ασαντ. Ο διακηρυγμένος στόχος της σουνιτικής οργάνωσης είναι η δημιουργία εμιράτου που θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση το Ιράκ και τις «απελευθερωμένες» περιοχές της Συρίας.

Η επέλαση των μαχητών της οργάνωσης άρχισε από το Δυτικό Ιράκ στις 30 Δεκεμβρίου όταν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να διαλύσουν μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας σουνιτών στην πόλη Ραμαντί. Οι τοπικές σουνιτικές φυλές συμμάχησαν με την ISIL εναντίον του στρατού. Η ενέργεια των κυβερνητικών δυνάμεων να αποχωρήσουν για να ηρεμήσουν τα πνεύματα έδωσε την ευκαιρία στους μαχητές της οργάνωσης να καταλάβουν τμήματα του Ραμαντί και της Φαλούτζα, πόλης που πλήρωσε τουλάχιστον δύο φορές βαρύ φόρο αίματος την περίοδο της αμερικανικής κατοχής. Την περασμένη Παρασκευή, οι ισλαμιστές κήρυξαν στη Φαλούτζα την ανεξαρτησία του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας.

Η ιρακινή κυβέρνηση κρατά προς το παρόν στάση αναμονής. Οπως πάντως επισημαίνουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», η υπερδραστηριότητα της ISIL στη Μέση Ανατολή αποτυπώνει ανάγλυφα το κενό εξουσίας στην περιοχή δύο χρόνια μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα καμία διάθεση επιστροφής τους. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι θα επισπεύσει τις πωλήσεις και τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων προς το Ιράκ ώστε να βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο στην αναχαίτιση του νέου κύματος της Αλ Κάιντα στη χώρα.

Την ίδια ώρα, ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Νουρί αλ Μαλίκι καλούσε τους ηγέτες των σουνιτικών φυλών της επαρχίας Αλ Ανμπάρ να εκδιώξουν από τη Φαλούτζα και το Ραμαντί τους μαχητές του ISIL προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ένοπλη σύγκρουση. Το πρωθυπουργικό τελεσίγραφο δεν έχει ημερομηνία λήξης. Σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους, πάντως, η διορία δεν μπορεί να ξεπεράσει τις τρεις τέσσερις μέρες. «Δεν θα περιμένουμε για πολύ. Μιλάμε για μερικές ημέρες. Περισσότερος χρόνος, σημαίνει περισσότερη δύναμη για τους τρομοκράτες» δήλωσε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση, ο Μαλίκι δεσμεύθηκε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν θα χτυπήσουν κατοικημένες περιοχές.

Η παρουσία της Αλ Κάιντα στην Αλ Ανμπάρ διχάζει τους κατοίκους. Πολλοί κατηγορούν τον σιίτη πρωθυπουργό ότι έχει αποκλείσει τους σουνίτες από την εξουσία. Αλλοι εκφράζουν την υποστήριξή τους στους μαχητές της ISIL είτε από ιδεολογική συγγένεια είτε από φόβο. «Προσπαθούμε να πείσουμε τους μαχητές της Αλ Κάιντα να φύγουν από τη Φαλούτζα» σημείωνε ο ηγέτης μιας τοπικής φυλής. «Η πόλη έχει δει πολύ αίμα και θάνατο. Χορτάσαμε από βία» πρόσθεσε. Η αποστολή του δεν είναι εύκολη. Ακόμη πιο δύσκολη, όμως, μπορεί να αποδειχθεί μια στρατιωτική επιχείρηση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων. Οπως παραδέχθηκε ιρακινός αξιωματούχος, τα μέλη του πολύ καλά οργανωμένου Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε έχουν λάβει άρτια στρατιωτική εκπαίδευση.