Ο Ντιεντονέ Μπάλα Μπάλα, ή Ντιεντονέ σκέτο όπως είναι γνωστός, γεννήθηκε το 1966 στη Γαλλία από μητέρα Γαλλίδα και πατέρα Καμερουνέζο. Παλαιότερα, θεωρούνταν αριστερός, σταδιακά όμως προσέγγισε την Ακροδεξιά –τουλάχιστον όσον αφορά στον αντισημιτισμό και στην άρνηση του Ολοκαυτώματος, διότι αυτά τα δύο τα συνδυάζει με έναν ριζοσπαστικό ισλαμισμό. Εχθρός του, «το αμερικανοσιωνιστικό σύστημα». Επάγγελμα, «σατιρικός ηθοποιός».

Στις 19 Δεκεμβρίου, γαλλικό κανάλι πρόβαλε απόσπασμα από ένα σόου του Ντιεντονέ, που έχει ήδη καταδικαστεί πολλάκις στη Γαλλία για τα λεγόμενά του, σε θέατρο του Παρισιού. Σε αυτό αναφερόταν στον Πατρίκ Κοέν, έναν εβραϊκής καταγωγής δημοσιογράφο του γαλλικού ραδιοφώνου. «Αυτός, αν αλλάξει ο άνεμος κατεύθυνση, δεν είμαι σίγουρος ότι θα προλάβει να φτιάξει τη βαλίτσα του», σχολίαζε. «Οταν τον ακούω να μιλάει, τον Πατρίκ Κοέν, σκέφτομαι, οι θάλαμοι αερίων… Κρίμα».

Μία ημέρα αργότερα, στις 20 Δεκεμβρίου, το γαλλικό συνδρομητικό κανάλι Canal+ πρόβαλε στο πλαίσιο σατιρικής εκπομπής ένα σκετσάκι που εκτυλισσόταν θεωρητικά στη Ρουάντα: τρεις Γάλλοι γνωρίζουν εκεί έναν Τούτσι, τον Ονορέ, επιζήσαντα της γενοκτονίας του 1994. Ο Ονορέ τούς προσφέρει «ένα πιάτο της πατρίδας μου, το λέμε Ουγκάλι». «Να δω, δεν είναι κανένας Χούτου ελπίζω, ε;», τον ρωτά ο ένας Γάλλος. Λίγο αργότερα, η κυρία της παρέας αρχίζει να διηγείται πώς, πριν από έξι χρόνια, «ήθελα να υιοθετήσω ένα μικρό ορφανό, ξέρω πως υπήρχαν πολλά εδώ… Φτάνω λοιπόν, διαλέγω το ορφανό μου, βρίσκω ένα εξαιρετικό, την επομένη μού είχαν βρει όλη την οικογένεια. Αναγκάζομαι να επιλέξω άλλο, λιγότερο όμορφο. Ζητάω όμως να δω χάρτη του ισοπεδωμένου χωριού, για να είμαι σίγουρη… Ε, λοιπόν, μια εβδομάδα μετά, μου βρίσκουν μια θεία στο διπλανό χωριό. Λυπάμαι, αλλά δεν υπάρχει οργάνωση. Σου λένε γενοκτονία, γενοκτονία, αλλά…». Κάπου εκεί, ο Ονορέ πιάνει ένα τραγούδι: «Νάνι, μικρέ μου αδελφέ / Νάνι, γιατί οι άλλοι είναι νεκροί / Η μαμά είναι ψηλά, κομμένη κομμάτια / Ο μπαμπάς είναι χαμηλά, του λείπουν κομμάτια».

Επί του παρόντος, ο Ντιεντονέ βρίσκεται στο στόχαστρο νέας προκαταρκτικής έρευνας για «υποκίνηση σε φυλετικό μίσος»∙ ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, μάλιστα, θέλει να απαγορεύσει όλα του τα σόου. Και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει ηλεκτρονικά κείμενο διαμαρτυρίας με το οποίο απαιτούν από το Canal+ να ζητήσει συγγνώμη. Δεν έχουν χιούμορ αυτοί οι Γάλλοι.