Η αλληλουχία των γεγονότων, εξαιρετικά πυκνή στα χρόνια μετά την κατάρρευση της οικονομίας, συνήθως συμβάλλει στην αποσύνδεση της ιδεολογίας από την αναλυτική προσέγγιση των γεγονότων. Η πόλωση, που καλλιεργήθηκε με έμφαση μετά την είσοδο της χώρας σε Μνημόνιο, χώρισε την Ελλάδα σε δυο στρατόπεδα, με πλειοψηφούν το στρατόπεδο των λεγόμενων «αντιμνημονιακών». Παρά τις μεγάλες ιδεολογικές αντιθέσεις των συνιστωσών αυτού του μεγάλου στρατοπέδου, κάποια χαρακτηριστικά είναι κοινά: ο κρατισμός, ο αντιδυτικισμός, η έμφαση στη διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας και του κράτους-έθνους...
Ολα τα παραπάνω έχουν πρακτική χρησιμότητα προκειμένου να «διαβάσει» κανείς ιδεολογικά ένα από τα μεγαλύτερα θέματα των ημερών, τη διερεύνηση του μεγάλου σκανδάλου των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που ήδη έχει οδηγήσει τον πρώην υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο στη φυλακή, ενώ η κατάθεση του Αντώνη Κάντα ανοίγει έναν νέο κύκλο δικαστικής διερεύνησης της διαφθοράς που έχει να κάνει με την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Η αλήθεια είναι ότι τα εκατομμύρια, ο τρόπος με τον οποίο διακινήθηκαν, οι μέθοδοι με τις οποίες επενδύθηκαν (ή δεν επενδύθηκαν) μονοπωλούν την περιέργεια των πολιτών. Διαφεύγει, ωστόσο, μια παράμετρος. Ολος αυτός ο χορός των εκατομμυρίων, όλες αυτές οι επενδύσεις σε αεροπλάνα, φρεγάτες, τανκς, ηλεκτρονικά συστήματα κι ένας θεός του πολέμου ξέρει τι άλλο χρειαζόταν η πολεμική μηχανή, στήθηκαν γύρω από τη ρητορική του πατριωτισμού και, ταυτόχρονα, γύρω από την πολιτική αδιαλλαξία του. Με άλλα λόγια, αν η μεταπολίτευση δεν είχε επενδυθεί με τόση πολλή «εθνική υπερηφάνεια», αν δεν φρόντιζε να αποβληθεί από την πολιτική κουλτούρα η έννοια της συνεννόησης και της διαπραγμάτευσης κι αν δεν κυριαρχούσαν φθαρμένα, χωρίς ισχύ στερεότυπα για εχθρούς ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχουν, οι εξοπλισμοί θα μπορούσαν να είχαν μειωθεί, άρα και ένα μεγάλο τμήμα της διαφθοράς που σήμερα αποκαλύπτεται.
Για να μην έχουμε επίσης αυταπάτες, η έμφαση στον μεταπολιτευτικό μιλιταρισμό ήταν πλειοψηφική. Την υπηρέτησαν οι διάφορες εκδοχές της Δεξιάς και της Ακρας Δεξιάς, το αντιευρωπαϊκό ΠαΣοΚ και αργότερα το λεγόμενο «πατριωτικό ΠαΣοΚ» και, ασφαλώς, οι λογής αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η φωτογραφία από το παρελθόν του πρώην προέδρου του Συνασπισμού, Νίκου Κωνσταντόπουλου, να παρουσιάζει το βιβλίο του Κάντα υπό το βλέμμα του Τσοχατζόπουλου είναι απείρως συμβολική επ' αυτού. Πολιτικά συμβολική. Καταγράφει την ιδεολογία της μεταπολίτευσης.
Πριν ενσκήψουν τα σκάνδαλα, η ιδεολογία αυτή είχε χαρίσει πολλές μικρές ήττες στη χώρα. Αφησε και μερικές ανοιχτές πληγές: την πληγή του Μακεδονικού, των Ιμίων, τη διαιώνιση της διαίρεσης της Κύπρου. Δυστυχώς, η ίδια ιδεολογία σηματοδοτεί το πλειοψηφικό ρεύμα στην προσέγγιση και την αντιμετώπιση και της μεγάλης κρίσης που αντιμετωπίζουμε. Καλά ξεμπερδέματα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από