Για 11 μήνες τα είδε όλα... κάτασπρα! Στη μακρινή Ανταρκτική έζησε το όνειρό του, καθώς ως γιατρός δούλεψε σε ερευνητική βάση της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Τώρα που επέστρεψε έχει να θυμάται τους έως και μείον 80(!) βαθμούς Κελσίου, το τετράμηνο απόλυτου σκότους, αλλά και εικόνες που τον κάνουν να θέλει να επιστρέψει στα χιόνια

Το 2008 ξεκίνησε ουσιαστικά το ταξίδι του στην αφιλόξενη Ανταρκτική. Τότε ήταν που η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) προκήρυξε θέσεις μόνιμων αστροναυτών και ο λαρισαίος πνευμονολόγος θέλησε να δοκιμάσει την τύχη του. Υπέβαλε αίτηση, μαζί με άλλους 10.000 ευρωπαίους συνυποψηφίους, και πέρασε από κόσκινο - σειρά εξετάσεων για έναν ολόκληρο χρόνο. «Εφτασα ώς και τους 45 που προεπελέγησαν, αλλά δεν έγινα κι ένας από τους πρώτους έξι. Είχα, ωστόσο, αρχίσει να μελετώ πλέον για τα καλά το Διάστημα. Ωσπου ένας από τους επιτυχόντες επίδοξους αστροναύτες, Γερμανός, μου έστειλε το 2009 mail όπου μου γνωστοποιούσε την προοπτική που ανοιγόταν μπροστά μου, πως είχε προκηρυχθεί θέση για την Ανταρκτική», θυμάται.

Τότε, ωστόσο, δεν το αποφάσισε. Ηταν ακόμα ειδικευόμενος και προτίμησε να ολοκληρώσει, το 2011, την ειδικότητά του. Την επόμενη χρονιά δούλεψε στο Νοσοκομείο Σερρών. Τελικά τον Μάιο του 2012, που βγήκε η νέα προκήρυξη από την ESA, το τόλμησε. Μέχρι τον Ιούλιο πέρυσι μπήκε σε διαδικασία επιλογής. Απέναντι σε δύο γιατρούς ερευνητές, έναν Βέλγο και έναν Βρετανό, μάθαινε και επίσημα τον Σεπτέμβριο πως θα ήταν αυτός - με βάση το βιογραφικό του, τις ιατρικές και τις ψυχολογικές εξετάσεις και την επαγγελματική συνέντευξη - ο πρώτος έλληνας επιστήμονας που θα παρέμενε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ανταρκτική. «Ο ενθουσιασμός μου ήταν απερίγραπτος! Γιατί θα γινόταν πραγματικότητα όχι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο: να ζήσω για έναν ολόκληρο χρόνο υπό αντίξοες συνθήκες, απομονωμένος, μακριά από τους δικούς μου και τον πολιτισμό - εκεί, ό,τι επείγον και να σου συμβεί δεν φεύγεις! Το γεγονός, βέβαια, ότι θα άλλαζε τόσο απότομα ο τρόπος ζωής μου μου προκαλούσε μια μικρή ανησυχία. Αλλά σύντομα η περηφάνια και η χαρά μου υπερίσχυσαν», λέει σήμερα.

ΧΩΡΙΣ ΗΛΙΟ.  Προτού αναχωρήσει, στις 12 Ιανουαρίου, είχε να ρυθμίσει και πρακτικά ζητήματα που άφηνε πίσω του. Να προμηθευθεί όλα τα απαραίτητα για την επερχόμενη ασυνήθιστη αυτή διαβίωσή του - με ρούχα τον εφοδίασε το γαλλικό Ινστιτούτο Πολικής Εξερεύνησης όταν έφθασε στη Νέα Ζηλανδία, μία από τις πύλες εισόδου στην Ανταρκτική. Του πήρε συνολικά 40 ώρες σε 10 ημέρες, μέσω ενδιάμεσων σταθμών (Φρανκφούρτη - Χονγκ Κονγκ - Σίδνεϊ - Christchurch/Νέα Ζηλανδία), για να φτάσει στον προορισμό του, έπειτα από 14.630 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή, πολλά περισσότερα στην πραγματικότητα.
Προηγουμένως επιβιβάστηκε σε C-130 που διέθετε σκι (αντί για τροχούς) για να απογειώνεται από τον πάγο. Κατόπιν σε μικρό ελικοφόρο, προτού καταλήξει 1.100 χιλιόμετρα από τα παράλια της Ανταρκτικής, στην ιταλογαλλική βάση Concordia, στην ενδοχώρα της λευκής ηπείρου. «Ηδη από ψηλά το μάτι σου αντικρίζει ένα απέραντο - το απόλυτο - παγωμένο επίπεδο. Και ξαφνικά, όταν προσγειώνεσαι στη μέση του πουθενά, βλέπεις από μακριά δύο μεταλλικά κυλινδρικά κτίρια - τη βάση και γύρω τους κοντέινερ-βοηθητικούς χώρους. Και, βεβαίως, νιώθεις αμέσως αυτή την αίσθηση του πολικού ψύχους, στους μείον 40 βαθμούς Κελσίου! Οντας μη εξοικειωμένος, πονά το πρόσωπό σου. Επιτόπου συνειδητοποιείς και την υποξία: σε ύψος 3.233 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με τον αέρα να αραιώνει στην ατμόσφαιρα, νιώθεις έντονα τη δύσπνοια, κάνεις λίγα βήματα και λαχανιάζεις. Θες τουλάχιστον 5-6 ημέρες για να προσαρμοστείς, να μειώσεις και τον κίνδυνο για πνευμονικό οίδημα ή εγκεφαλικό, αυτές τις πρώτες ημέρες δεν πρέπει να κουράζεσαι», εξηγεί ο κ. Καϊμακάμης.
Βρέθηκε εκεί για να μελετήσει στο εργαστήριο της ESA 9 ερευνητικά πρωτόκολλα σχετικά με τις συνέπειες της μακρόχρονης απομόνωσης στην ψυχολογία και στις σωματικές λειτουργίες του ανθρώπου - οι υπόλοιποι από τους 15 του επιστημονικού προσωπικού, ανάμεσά τους και τέσσερις γυναίκες, ασχολήθηκαν με έρευνες πάνω στη Μετεωρολογία, στη Γεωλογία, στη Φυσική της Ατμόσφαιρας, στην Αστρονομία-Αστροφυσική. Το πόστο του ήταν εσωτερικό, να ξεμυτίσει το αποφάσιζε μόνο για... φωτογραφίες ή για δειγματοληψίες πάγου, για να αναζητήσει πιθανά μικρόβια. Συγκέντρωνε και δείγματα αίματος και σάλιου και όλα αυτά τα συσκεύασε σε ειδικά κιβώτια και τα έστειλε σε ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια σε Ευρώπη και Αμερική για αναλύσεις.
Καθώς οι εποχές εκεί στο νότιο ημισφαίριο κυλούν αντίστροφα, για τρεισήμισι μήνες, από Μάιο έως μέσα Αυγούστου, δεν είδε τον ήλιο να ανατέλλει. Αντιθέτως, το πλήρες σκοτάδι κυριαρχούσε επί ώρες, ειδικά τον Ιούνιο για 20-21 ώρες την ημέρα - στο υπόλοιπο αντίκριζε απλά ένα ημίφως-βαθύ σούρουπο! «Φοβερή εμπειρία, έστω κι αν το βιολογικό ρολόι μου απορυθμίστηκε, αφού έχασα την αίσθηση ημέρας και νύχτας. Και τον Νοέμβριο, με την εικοσιτετράωρη ηλιοφάνεια, και πάλι αποσυντονίστηκε ο οργανισμός μου», έχει να θυμάται.
Στο πιο ξηρό μέρος, πάντως, του πλανήτη, με υγρασία πιο χαμηλή από ό,τι στη Σαχάρα και ουρανό δίχως σύννεφα, η ορατότητα στο ιδανικότερο σημείο παγκοσμίως για αστροπαρατήρηση ήταν, όπως λέει, εκπληκτική. «Καμιά εικοσαριά φορές τη νύχτα είδα με γυμνό μάτι και το νότιο σέλας, σαν κουρτίνα που αιωρείται! Εξίσου μοναδικό ήταν και το ηλιοβασίλεμα, άνοιξη και φθινόπωρο!», λέει γοητευμένος.
ΣΚΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ. Αν και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος, αλλά και διδακτορικού από το ΑΠΘ, ο Βαγγέλης Καϊμακάμης είναι τώρα άνεργος. Καθώς η σύμβασή του ως επικουρικός ειδικός πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Σερρών έληξε, αναζητεί πλέον τον επόμενο επαγγελματικό σταθμό του. «Από τα τέλη Νοεμβρίου που επέστρεψα στη Θεσσαλονίκη είναι όλα υπό σκέψη. Το πιθανότερο είναι να εξειδικευθώ στην Εντατικολογία, στο Παπανικολάου, αφού πρώτα βγει η σχετική προκήρυξη, πάντως όχι πριν από τον Μάιο», λέει.
Μέχρι τότε ο 39χρονος γιατρός θα έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο να ασχοληθεί με τα αγαπημένα χόμπι του: το σκι ή την ορειβασία σε ελάχιστα εξερευνημένες περιοχές της Ελλάδας, τις εκδρομές με το αυτοκίνητο ή και την πρακτική σκοποβολή με πυροβόλο πιστόλι. Ο μεγαλύτερος από τα τρία αγόρια της οικογένειας δεν αρκείται πάντως μόνο σε αυτά. Από τα κυριότερα ενδιαφέροντά του είναι και η μελέτη της αεροπορίας και της ιστορίας της, της αεροδυναμικής και των διαστημικών αποστολών. Κατέχει και ερασιτεχνική άδεια πιλότου ελαφρών αεροσκαφών, δίπλωμα ιστιοπλόου ανοιχτής θαλάσσης, αλλά και δίπλωμα αυτόνομων καταδύσεων - μέχρι και στις μαγευτικές Μαλδίβες καταδύθηκε. Τακτική είναι, πάλι, και η ενασχόλησή του με την ποίηση, μέχρι και ποιητική συλλογή εξέδωσε...
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από