Με ευρεία πλειοψηφία, και χωρίς διαρροή από το κυβερνητικό μπλοκ, η Βουλή απέρριψε χθες με ψήφους 167 κατά έναντι 120 υπέρ (σε σύνολο 287 ψηφισάντων) την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Η πολύωρη διαδικασία που προηγήθηκε χαρακτηρίστηκε από τη μετωπική σύγκρουση του προέδρου του ΠαΣοΚ Βαγγέλη Βενιζέλου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, με τον πρώτο να εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο απέδωσε «κίνητρα που συνδέονται με την εξυπηρέτηση συμφερόντων, τα οποία έχουν θιγεί από εμένα και δεν θέλουν τη σταθερότητα στη χώρα και την έξοδο από την κρίση».

«ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ». Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει πολιτική μέσω «χυδαιοτήτων και συκοφαντιών», υποστηρίζοντας ότι η στοχοποίηση τόσο του ίδιου όσο και του ΠαΣοΚ για το ζήτημα των υποβρυχίων αποτελεί ένα σχετικά όψιμο φαινόμενο, «έγινε στοιχείο στρατηγικής εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ».

Είχε προηγηθεί σφοδρή επίθεση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ για «σπασμωδικές αντιδράσεις και νευρική συμπεριφορά που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να κραυγάζει ενοχή». Ο κ. Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του και κατά του Πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι με το να μην έχει το πολιτικό θάρρος να υπερασπιστεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του βάζει τον εαυτό του στο κάδρο των ευθυνών.

«Χυδαιολογείτε και συκοφαντείτε, υβρίζετε με απύθμενο κοινοβουλευτικό θράσος», ήταν η αυστηρή απάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι αδιανόητο και απαράδεκτο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βάλλει κατά του μόνου προσώπου που έκανε προσπάθεια για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ανεβάζοντας τους τόνους, μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε κ. Τσίπρα ότι με τη στάση του υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον σε όλα τα θέματα και αναφερθείς στο ζήτημα των υποβρυχίων έχει υιοθετήσει την «ομάδα Τσοχατζόπουλου». «Η στρατηγική της εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος

Μάλιστα ειρωνεύτηκε την άποψη που έχει εκφράσει ο κ. Τσίπρας, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει το ηθικό πλεονέκτημα γιατί δεν έχει βρεθεί στην εξουσία. «Βιάζεστε, όμως, και χάνετε το ηθικό σας πλεονέκτημα καθ’ οδόν…» σχολίασε ο κ. Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι εκείνο που προέχει είναι η προστασία και η παραλαβή των υποβρυχίων, που είναι περιουσία του ελληνικού κράτους, και η επαναφορά σχεδίου συνεργασίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, όμως, και αναφέρθηκε στον υπεύθυνο του τομέα Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ –που συνόδευσε τον κ. Τσίπρα στην επίσκεψή του στα Ναυπηγεία –Γιάννη Ταφύλλη, για τον οποίο είπε ότι «είναι άνθρωπος των αντισταθμιστικών ωφελημάτων».

Κατά την 80λεπτη ομιλία του ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που παρέλαβε, χαρακτηρίζοντάς την ως «πυρηνικό ατύχημα», καθώς και στις κινήσεις που ο ίδιος έκανε ώστε να δοθεί λύση. Οπως ανέφερε, την περίοδο 2000-2009 το Δημόσιο κατέβαλε 2,2 δισ. ευρώ, δεν είχε παραλάβει τίποτε και κινδύνευε να χάσει τα χρήματα αλλά και τα υποβρύχια και να πληρώσει πρόστιμο λόγω προσφυγής των κατασκευαστών και ιδιοκτητών των Ναυπηγείων. Κάτι που, όπως είπε, προέκυψε έπειτα από προσφυγή του προέδρου των Ναυπηγείων Ελευσίνας κ. Ταβουλάρη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου κατήγγειλε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για λήψη παράνομων κρατικών επιδοτήσεων.

«ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ». Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για απόπειρα συγκάλυψης των σκοτεινών σημείων της υπόθεσης των Ναυπηγείων, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να κρύψει κάτω από το χαλί τέσσερα υποβρύχια».

«Καταβλήθηκαν 250 εκατομμύρια στα ΕΝΑΕ, αλλά οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, τα Ναυπηγεία είναι εγκαταλελειμμένα, τα υποβρύχια είναι ανασφάλιστα και η Εφορία απλήρωτη», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Τι έγιναν αυτά τα 250 εκατομμύρια; Γιατί δεν γίνεται ένας έλεγχος του ΣΔΟΕ στα βιβλία των ΕΝΑΕ για να μάθουμε πού πήγαν αυτά τα λεφτά. Πώς εκταμιεύθηκαν αυτά τα ποσά, όταν μέτοχος των Ναυπηγείων, αντί της Abu Dhabi Mar ή έστω της Privinvest, είναι μία εικονική γερμανική εταιρεία, η Hoern 2, η οποία δεν γνωρίζουμε σε ποιους ανήκει;».

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι πίσω από αυτή τη διαδρομή μετοχών και χρήματος «κρύβεται ένα κόλπο γκρόσο των Γερμανών» και κάλεσε τους βουλευτές ΠαΣοΚ και ΝΔ «να σταματήσουν να παριστάνουν τους Πόντιους Πιλάτους». Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ως «αήθη υπονοούμενα» τις αναφορές του προέδρου του ΠαΣοΚ στον υπεύθυνο του τομέα Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ταφύλλη, κάνοντας λόγο για «έναν εξαίρετο αξιωματικό της Αεροπορίας που έφερε στη δημοσιότητα την «αγορά του αιώνα» με τα ραντάρ των Μιράζ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να υπερψηφίσουν την Εξεταστική, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα έχετε επωμιστεί μία ευθύνη που δεν σαν αναλογεί». Πρόσθεσε δε ότι «όσο τα υποβρύχια σκουριάζουν η αλήθεια θα ζητεί πεισματάρικα να βγει στο φως».