Η ρωσική Δούμα ενέκρινε την Τετάρτη νόμο για την παροχή αμνηστίας σε κρατούμενους.

Εκτιμάται ότι ο νόμος θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των δύο μελών του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, καθώς και στην άρση των κατηγοριών εναντίον των 30 ακτιβιστών της Greenpeace.

Η ρωσική Δούμα υιοθέτησε τον νόμο, με 446 ψήφους υπέρ σε σύνολο 450 βουλευτών. Τον νόμο είχε παρουσιάσει στις 9 Δεκεμβρίου ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, με την ευκαιρία των 20 χρόνων από την υιοθέτηση του πρώτου μετασοβιετικού Συντάγματος στη Ρωσία.

Σύμφωνα με δικηγόρους, ο νόμος που ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση των μελών των Pussy Riot, Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και Μαρία Αλιοχίνα, που εκτίουν ποινή φυλάκισης επειδή τραγούδησαν μια πανκ προσευχή κατά του Πούτιν σε καθεδρικό ναό της Μόσχας τον Μάρτιο.

Τα μέλη των Pussy Riot αναμένεται να έχουν αφεθεί ελεύθερα μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ δεν αποκλείεται να βγουν από τη φυλακή ακόμα και την Πέμπτη.

Από την πλευρά της, η Greenpeace ανακοίνωσε ότι μία τροποποίηση που έγινε τελευταία στιγμή στον νόμο σημαίνει πως είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αρθούν οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον 30 ακτιβιστών της, οι οποίοι κινδύνευαν να καταδικαστούν επειδή πήραν μέρος σε μια διαμαρτυρία σε μια πετρελαϊκή πλατφόρμα της Gazprom στην Αρκτική.

Αν συμβεί αυτό, οι 26 ξένοι υπήκοοι -μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης- θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα.

Αρχικά ο νόμος ανέφερε ότι θα αφεθούν ελεύθεροι μόνο όσοι έχουν καταδικαστεί για χουλιγκανισμό. Όμως μια τροποποίηση που προστέθηκε την Τετάρτη επέκτεινε την ισχύ του και σε ανθρώπους εναντίον των οποίων δεν έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι κρατούμενοι θα μπορέσουν να επωφεληθούν από την αμνηστία που προσφέρει ο νόμος.

Ο ρώσος συνήγορος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βλαντίμιρ Λούκιν, είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι έως και 22.000 κρατούμενοι θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι.

Ωστόσο, ο βουλευτής Πάβελ Κρασενίνικοφ εκτίμησε την Τρίτη ότι αριθμός θα είναι περίπου 10.000.

Ο νόμος εξαιρεί από την αμνηστία μια σειρά εγκλημάτων, όπως η υπεξαίρεση χρημάτων. Έτσι δεν αναμένεται να αφορά τον ρώσο επιχειρηματία Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που εκτίει ποινή κάθειρξης 11 ετών για μια σειρά αδικημάτων, μεταξύ αυτών και η υπεξαίρεση χρημάτων, αλλά ούτε θα αλλάξει το καθεστώς του ηγέτη της αντιπολίτευση Αλεξέι Ναβάλνι ο οποίος το καλοκαίρι καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια με αναστολή για το ίδιο αδίκημα.