Θα μπορέσει το ξύλο να εκθρονίσει το κόκκινο τούβλο στο Κόβεντρι; Ηδη στο Σάμψον Κλόουζ, μια γειτονιά στο βορειοανατολικό τμήμα της παλιάς βιομηχανικής πόλης της Βρετανίας, καμιά εικοσαριά σπίτια με ξύλινες προσόψεις κάνουν αντίθεση με τις παραδοσιακές εργατικές κατοικίες.

Το Κόβεντρι μεταμορφώνεται ημέρα με την ημέρα από τότε που ο δήμος και το πανεπιστήμιο αποφάσισαν να ακούσουν την επιθυμία των κατοίκων και να δημιουργήσουν ένα «αστικό ζωντανό εργαστήριο»: ένα εργαστήριο προορισμένο να μετατρέψει αυτήν την «παλιά πόλη» των 350.00 ψυχών στην πόλη του αύριο, την πόλη του μηδενικού άνθρακα έως το 2020. Το εργαστήριο λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια και μελετά όλα τα σχέδια· από την εγκατάσταση των υβριδικών μέσων μεταφοράς έως τον πολλαπλασιασμό των πράσινων χώρων και την ανάπτυξη της αγροοικολογίας. Η γενέτειρα της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας φιλοδοξεί να γίνει η αιχμή του δόρατος του καθαρού αυτοκινήτου. Κάτω από ένα υπόστεγο του πανεπιστήμιου, μια ομάδα νέων επιστημόνων εργάζεται πάνω στη σύλληψη και την κατασκευή των υδρογοκίνητων αυτοκινήτων σε σχεδιασμούς και χρώματα που θα συναγωνίζονται τα κλασικά σεντάν. Στα τέλη του 2010, περίπου 100 πολίτες του Κόβεντρι συμφώνησαν να οδηγούν υβριδικά οχήματα, ηλεκτρικά ή υδρογόνου. Περίπου 36 σταθμοί φόρτισης εγκαταστάθηκαν κοντά στα σπίτια τους, στους χώρους εργασίας τους και στο κέντρο της πόλης. Μέσα σε έναν χρόνο τα πράσινα αυτοκίνητα είχαν γίνει μέρος της ζωή τους. Καθημερινά βέβαια σημείωναν τη χρήση που έκαναν –το είδος της διαδρομής, τα χιλιόμετρα που διένυσαν, τον ρυθμό φόρτισης του οχήματος.

«Το πείραμα επιβεβαίωσε ότι για τις μικρές καθημερινές μετακινήσεις το ηλεκτρικό αυτοκίνητο αποτελεί μια πραγματική εναλλακτική λύση στα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα», υπογραμμίζει με ενθουσιασμό ο Νίγκελ Μπάρκλεϊ, υπεύθυνος του τομέα εφαρμοσμένων ερευνών εργαστηρίου, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής του πειράματος σε συνεργασία με πέντε αυτοκινητοβιομηχανίες (Smart, Mitsubishi, Tata, Land Rover και Microcab). Μια ίδια συμμετοχική διαδικασία τρέχουν οι επιστήμονες και για την κατασκευή βιώσιμων κτιρίων. Ο βρετανικός Οργανισμός Κοινωνικής Στέγασης Orbit Housing δηλώνει έτοιμος να επενδύσει 3,6 εκατ. ευρώ στην κατασκευή 23 πράσινων κατοικιών, ενώ όλες έχουν εξοπλιστεί με μηχανήματα μέτρησης και ελέγχου της θερμοκρασίας, της υγρασίας και φωτισμού. «Στόχος», επισημαίνει η Κάθριν Λόουτς, υπεύθυνη για την οικονομική ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι, «είναι να διδαχθούν οι πολίτες με ποιον τρόπο μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα και να κάνουν τα σπίτια τους όσο πιο χρηστικά γίνεται από ενεργειακή άποψη».