Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, με το βασικό αίτημα βουλευτών της συγκυβέρνησης για τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα ξενοίκιαστα και ημιτελή ακίνητα να παραμένει ανικανοποίητο. Πάντως το νομοσχέδιο, με τη στήριξη ΝΔ και ΠαΣοΚ, ψηφίστηκε επί της αρχής και των άρθρων από τα μέλη της Επιτροπής. Ετσι αύριο Πέμπτη εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια και ψηφίζεται την Παρασκευή.

Από τα έδρανα των γαλάζιων βουλευτών η γκρίνια συνεχίστηκε, με τον Αργύρη Ντινόπουλο να απαντά ουσιαστικά στον Γιάννη Στουρνάρα, επισημαίνοντας ότι τα ισοδύναμα μέτρα είναι υποχρέωση και καθήκον να τα βρουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών. «Μη ζητάτε από τους βουλευτές να βρουν ισοδύναμα γιατί δημιουργεί την αίσθηση ότι προσπαθείτε να αποφύγετε τις βελτιωτικές κινήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Ιορδάνης Τζαμτζής ζήτησε επίσης να μην υπάρχει βιβλίο εσόδων – εξόδων για αγρότες μέχρι 20.000 ευρώ και αφορολόγητο για αυτούς μέχρι 9.000 ευρώ.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης προανήγγειλε τροποποιήσεις στη διάταξη που χαρακτηρίζει επιτηδευματίες τους επενδυτές που προβαίνουν σε τουλάχιστον τρεις συναλλαγές εντός εξαμήνου στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου και ξεκαθάρισε ότι θα βελτιωθεί η διάταξη ως προς την τήρηση των βιβλίων εσόδων – εξόδων των αγροτών.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το υπουργείο θα προωθήσει τροποποίηση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα συμψηφισμού ζημίας από μεταβίβαση τίτλων, με βάση τις προτάσεις που διατύπωσαν πολυάριθμοι φορείς.

Πρόσθεσε, δε, ότι εξετάζεται να υπάρξουν διευκρινίσεις ως προς το πεδίο εφαρμογής των συμβάσεων χρηματοοικονομικής μίσθωσης, ανακοινώνοντας ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει το αίτημα για απαλλαγή μερίδας των αγροτών από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων. Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τα ποσοτικά κριτήρια με βάση κάποια δεδομένα και θα προχωρήσει σε νομοτεχνική βελτίωση ώστε να μπει στον νόμο ένα όριο για την τήρηση βιβλίων.

Απαντώντας πάντως στην κριτική των βουλευτών ότι οι ρυθμίσεις για την αναγνώριση των δαπανών τόκων ως εκπιπτόμενων επιχειρηματικών δαπανών θα προκαλέσουν απώλειες εσόδων, ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η νέα ρύθμιση τίθεται για πρώτη φορά σε ισχύ από 1/1/2014 κατά τα πρότυπα διεθνώς εφαρμοσμένων κανόνων και έχει σκοπό να βοηθήσει την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Αναφερθείς στα κριτήρια θεμελίωσης φορολογικής κατοικίας, ο κ. Μαυραγάνης ξεκαθάρισε ότι αυτά δεν αλλάζουν.