Σε επίθεση εναντίον ιεραρχών προχώρησε ο υπόδικος χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης ύστερα από την ομαδική διάψευση εκ μέρους τους όσων είχε υποστηρίξει για εκείνους ο προφυλακισμένος αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

Ο Ηλ. Κασιδιάρης, στη διάρκεια συγκέντρωσης χρυσαυγιτών ενάντια στην ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα, υποστήριξε ότι «ιεράρχες, που είναι ταυτόχρονα τέκτονες, έχουν πάρει πάρα πολλά χρήματα, προκειμένου να υβρίζουν τη Χρυσή Αυγή». Νωρίτερα, οι μητροπολίτες Σπάρτης και Κονίτσης, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είχαν αντιδράσει έντονα στα όσα σε ανύποπτο χρόνο είχε υποστηρίξει ο Μιχαλολιάκος μιλώντας σε οπαδούς του. Το σχετικό βίντεο έχει πλέον περιληφθεί στη δικογραφία για τη Χρυσή Αυγή.

Σε ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Σπάρτης ανέφερε ότι ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος «έχει ως βασική αρχή την αποφυγή οποιασδήποτε ανάμιξής του με την πολιτική ζωή του τόπου, πολλώ δε μάλλον στη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων». Μάλιστα, ο μητροπολίτης σε παρέμβασή του στο δελτίο ειδήσεων του Μega την περασμένη Παρασκευή υποστήριξε ότι όσα αναφέρει ο κ. Μιχαλολιάκος είναι ψέματα και πως δεν έχει καμία σχέση και επαφή μαζί του.

Στο επίμαχο βίντεο ο Ν. Μιχαλολιάκος υποστηρίζει ότι ο μητροπολίτης Ευστάθιος ανήκει στους «καθαρούς» ιεράρχες της Εκκλησίας και προσθέτει ότι «δέχθηκε τα παιδιά από την τοπική οργάνωση» και έβαλε ένα ολόκληρο γηροκομείο να ψηφίσει Χρυσή Αυγή.

Σε παρόμοια διάψευση για όσα ακούγονται στο βίντεο προχώρησε και ο μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας. Σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει φαιδρά όσα αναφέρει ο Ν. Μιχαλολιάκος. Λέει ακόμη ότι δεν πληρώνει τα ενοίκια γραφείων της Χρυσής Αυγής όπως ισχυρίζεται στο σχετικό βίντεο ο Ν. Μιχαλολιάκος και ότι δεν δέχθηκε επιχορήγηση από τη Χρυσή Αυγή για το έργο της μητρόπολης διότι αυτή είναι η πάγια τακτική του να μη δέχεται χρήματα από κόμματα.

Αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος αρνείται ότι έχει σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή ή το εθνικιστικό κόμμα της Κύπρου ΕΛΑΜ. Σε δηλώσεις του ανέφερε πως δεν έχει καμία σχέση ούτε με το ΕΛΑΜ ούτε με τη Χρυσή Αυγή και δεν ξέρει τίποτα γι’ αυτά που λέει ο Ν. Μιχαλολιάκος.

Εντονη ήταν και η αντίδραση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου. Στο βίντεο ο Ν. Μιχαλολιάκος εμφανίζεται να τον χαρακτηρίζει «μεγάλο πολιτικάντη» και «σκατ… η». Ο κ. Ανθιμος σε δηλώσεις του είπε ότι ο κ. Μιχαλολιάκος «διακατέχεται από πολλή επιπολαιότητα και αφέλεια, που μαζί όμως με την εχθρότητα εναντίον όσων θεωρεί αντιπάλους του γίνεται επικίνδυνος και δυσάρεστος στην ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό χρειάζεται και πολλή προσοχή στο πώς θα τον αντιμετωπίζουμε».

Οι χρυσαυγίτες βουλευτές, στο μεταξύ, μετά τις αντιδράσεις των ιεραρχών, εξαπέλυσαν προχθές νέα φραστική επίθεση κατά μερίδας μητροπολιτών. Ο Ηλίας Κασιδιάρης μιλώντας στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε η Χρυσή Αυγή στον Ελαιώνα κατά της κατασκευής του μουσουλμανικού τεμένους υποστήριξε ότι ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ –που τώρα λέει ότι οι χρυσαυγίτες είναι παγανιστές –είχε πει το 2010 ότι η Χρυσή Αυγή είναι η μοναδική ελπίδα για να πάει μπροστά η χώρα. «Να τα θυμηθεί γιατί εκτίθεται ανεπανόρθωτα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.