Ανοικτή πρόσκληση προς τον Βαγγέλη Βενιζέλο στην επόμενη επίσκεψή του στην Τουρκία να επισκεφθεί και την περιοχή όπου ζούσαν οι έλληνες Καραμανλήδες απηύθυνε χθες ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών μάλιστα προσφέρθηκε να συνοδεύσει τον έλληνα ομόλογό του στο σχετικό τουρ όταν αποφασίσει να το κάνει. Σημειώνω ότι οι Καραμανλήδες ήταν τουρκόφωνοι χριστιανοί ορθόδοξοι που κατοικούσαν στην Καραμανία (αρχαία Κιλικία) και στην Καππαδοκία και έγραφαν την τουρκική με χαρακτήρες του ελληνικού αλφαβήτου (καραμανλήδικα). Αντε να του εξηγήσεις τώρα ότι οι Καραμανλήδες ξυπνούν μνήμες άλλου τύπου στο ΠαΣοΚ.

Μένω στον τούρκο επίσημο προς τιμήν του οποίου ο Βενιζέλος παρέθεσε γεύμα στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας. Μου λένε ότι το μενού ήταν μεσογειακό: το πρώτο πιάτο ήταν αγκινάρες με πατάτες, καρότα, λάδι και λεμόνι, το κυρίως ήταν φιλέτο σφυρίδας με λαχανικά στον ατμό, βινεγκρέτ και μαγιονέζα και το επιδόρπιο πουτίγκα με βανίλια, αμύγδαλα και σιρόπι καραμέλας. Αλκοόλ δεν υπήρχε. Θυμίζω ότι είναι απαγορευμένο για τους τούρκους ισλαμιστές.

Μαύρο στον Ολι

Μπορεί ο Ολι Ρεν να εκμυστηρεύθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα διεκδικήσει από το κόμμα των Φιλελευθέρων το χρίσμα για την προεδρία της Κομισιόν, όμως λογάριαζε χωρίς τον Γκι Φέρχοφσταντ. Το λέω επειδή αμφότεροι θα είναι υποψήφιοι για το χρίσμα των Φιλελευθέρων (ALDE). Το τρίτο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμμα θα λάβει τη σχετική απόφαση με εσωκομματικές διαδικασίες στο συνέδριό του που θα πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου. Πάντως, η Δράση δια του προέδρου της Θεόδωρου Σκυλακάκη δήλωσε ήδη ότι θα στηρίξει τον Φέρχοφσταντ και όχι τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων.

Ρεβεγιόν στη φυλακή

Και οι φυλακισμένοι έχουν ψυχή. Εξού και πληροφορούμαι ότι ο Χαράλαμπος Αθανασίου και ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης αποφάσισαν τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού για το συσσίτιο των φυλακών όλης της χώρας ενόψει των εορτών. Ετσι, όλοι οι κρατούμενοι –και όχι μόνο της αποκαλούμενης πτέρυγας VIP των φυλακών του Κορυδαλλού –θα γευθούν εορταστικά εδέσματα. Το μενού θα περιλαμβάνει εκτός από την παραδοσιακή βασιλόπιτα και μπίρες. Μη φανταστείτε ότι θα το γλεντήσουν κιόλας. Εχει υπολογιστεί μία μπίρα ανά κρατούμενο.

Κριτική Ρινάλντι

Μεγάλο προβληματισμό και ερωτήματα πληροφορούμαι ότι έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η στάση του Ρούντι Ρινάλντι στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό επειδή η ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος) κατέγραψε 36 λευκά στην ψηφοφορία για την πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Είχε προηγηθεί η κριτική του Ρινάλντι στην ηγετική ομάδα για έλλειψη οργάνωσης. Εξού και δεν είναι λίγοι στην Κουμουνδούρου που ερμηνεύουν την εν λόγω συμπεριφορά ως ένδειξη ότι έχουν βγει τα μαχαίρια για τη μοιρασιά η οποία θα γίνει ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωλίστας.

Η Ελλάδα στον επενδυτικό χάρτη

Δεν είναι μόνο η επίσκεψη του Λάρι Φινκ της BlackRock που σηματοδοτεί την τοποθέτηση της χώρας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη. Είναι και το διεθνές συνέδριο για την ανάπτυξη και την οικονομική ενοποίηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που οργάνωσε στην Αθήνα ο Γιώργος Προβόπουλος και έφερε τον πρόεδρο της EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) Σούμπα Τσακραμπάτι, διοικητές κεντρικών τραπεζών και υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους από τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας και της επενδυτικής και τραπεζικής κοινότητας. Το αναφέρω επειδή οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν τον σημαντικό ρόλο των ελληνικών τραπεζών στον οικονομικό μετασχηματισμό στη ΝΑ Ευρώπη.

Πράσινη ευρωλίστα

Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας ανακοινώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τους επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τους. Τις πρώτες θέσεις μαθαίνω ότι διεκδικούν ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μιχάλης Τρεμόπουλος, η Ελεάννα Ιωαννίδου (δικηγόρος εκ Θεσσαλονίκης), η Κωνσταντίνα Κοσμίδου (μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου) και ο Βαγγέλης Πισσίας από το Ενα Καράβι για τη Γάζα.