Συνολικά οκτώ funds και εταιρείες βρίσκονται πίσω από την προσφορά της Jermyn Street Real Estate Fund για τον Αστέρα, με το κρατικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο του Κουβέιτ, ένα από τα παλαιότερα και ισχυρότερα της Μέσης Ανατολής, να βάζει τη μερίδα του λέοντος από το συνολικό τίμημα των 400 εκατ. ευρώ.

Το Public Institution for Social Security State of Kuwait (PIFSS) βάζει τα 135 εκατ. ευρώ, ακολουθούμενο από δυο funds της σαουδαραβικής AGC Equity Partners (115 εκατ. ευρώ) και τη θυγατρική του τουρκικού ομίλου Dogus, την D-Marine Investments Holding (100 εκατ. ευρώ).

Τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ προέρχονται από τέσσερα επενδυτικά funds. Το λιβανέζικων συμφερόντων ΒΒ Real Estate Holding, την Hanover Investment που ελέγχεται από τον Κρατικό Επενδυτικό Οργανισμό του Αμπου Ντάμπι, την επενδυτική εταιρεία Doric Investments και την Μ1 Alpha Capital Limited αγνώστων λοιπών στοιχείων.

ΕΔΩΣΕ ΕΓΚΡΙΣΗ. Χθες, το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε την προσφορά της Jermyn Street, το όνομα της οποίας προέρχεται από την οδό στην οποία βρίσκονται τα γραφεία της AGC στο Λονδίνο (Jermyn Street). Απομένει και τυπικά να συνεδριάσει για τον ίδιο λόγο το ΔΣ της Εθνικής.

Βάζοντας το 33,7% των συνολικών κεφαλαίων, το κρατικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο του Κουβέιτ εμφανίζεται σε ρόλο πρωταγωνιστή στο σχήμα εξαγοράς του Αστέρα. Το PIFSS ιδρύθηκε το 1977, θεωρείται από τα πιο εύρωστα Ταμεία διεθνώς, καθώς διαθέτει μεγάλη ρευστότητα και καταβάλει συντάξεις που καλύπτουν μέχρι και το 95% του μισθού. Επενδύει μεγάλο μέρος από τις εισφορές στις ΗΠΑ μέσω οργανισμών όπως το Wafra Investment Advisory Group που συστάθηκε το 1985, και σήμερα διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 11 δισ. δολαρίων. Απ’ αυτά, το 30% προέρχονται από το PIFSS.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ. Η σαουδαραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners συμμετέχει στο σχήμα με δυο funds. Ενα «ειδικών ευκαιριών», το ACG Equity Partners Special Opportunities Fund, που εξειδικεύεται στον τομέα του real estate και ειδικότερα σε μοναδικής αξίας και ποιότητας ακίνητα όπως ο Αστέρας. Και το AGC Equity Partners Private Equity Secondary Fund, που επικεντρώνεται σε «επικερδείς επενδύσεις διαφόρων τομέων αξιοποιώντας εν μέσω κρίσης την τεράστια ρευστότητα της Σαουδικής Αραβίας», όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της. Η AGC με γραφεία σε Λονδίνο, Βηρυτό και Ντουμπάι ιδρύθηκε το 2009, διαχειρίζεται κεφάλαια κοντά στα 2 δισ. ευρώ και διευθύνων σύμβουλος είναι ένας εκ των συνιδρυτών της, ο Ουαλίντ Αμπού-Σουούντ. Η θυγατρική της Dogus, D-Marine Investments Holding με έδρα το Αμστερνταμ, είναι η εταιρεία που ελέγχει σημαντικό ποσοστό της μαρίνας Φλοίσβου (μέσω της στρατηγικής της συμμαχίας με τη Lamda Development), ενώ από τον περασμένο Ιανουάριο ελέγχει επίσης τις μαρίνες Ζέας, Λευκάδας και Κέρκυρας. Το 2009 ξεκίνησε έναν χορό εξαγορών στις δαλματικές ακτές της Κροατίας κατέχοντας σήμερα τις τρεις μεγαλύτερες μαρίνες της χώρας, ενώ έχει συνολικά να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αλυσίδα στη Μεσόγειο με 21 μαρίνες.