Μια νέα πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ιδιαίτερα ανθεκτική ανιχνεύθηκε στην ατμόσφαιρα από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τορόντο.

Η υπερφθοροτριβουτιλαμίνη (επιστημονικά αναγράφεται ως PFTBA) είναι ένα τεχνητό αέριο, που χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με την ανάλυση των ερευνητών του πανεπιστημίου του Τορόντο η οποία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, η PFTBA είναι το πιο ισχυρό από όλα τα αέρια που βρέθηκαν να έχουν επίδραση στην ακτινοβολία της ατμόσφαιρας.

Η PFTBA δεν έχει εισαχθεί ακόμα στην οικογένεια εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Σε σύγκριση όμως με αυτή την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου η επίπτωση της PFTBA στην υπερθέρμανση του πλανήτη φαίνεται να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από ότι του CO2, υποστηρίζουν οι καναδοί ερευνητές.

Ενα μόριο PFTBA στην ατμόσφαιρα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με 7.100 μόρια CO2, αναφέρει η Κόρα Γιάνγκ χημικός στο πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο αέριο έχει πολύ μακρύτερη διάρκεια ζωής στην κατώτερη ατμόσφαιρα πριν διοχετευτεί στα ανώτερα στρώματα και επί τους παρόντος δεν υπάρχει κάποιος γνωστός παράγοντας ικανός να το απομακρύνει, εκτιμούν οι επιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για την μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Geophysical Research Letters.

Η PFTBA θα συμπεριληφθεί σε μια νέα κατηγορία των μακρόβιων αερίων του θερμοκηπίου. Η μελέτη πάντως συνιστά περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί η πραγματική επίπτωσή της στο κλίμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από