«Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους εννέα φοιτητές του Φυσικού Κρήτης που διώκονται άδικα, γιατί μαζί με όλους τους συμφοιτητές τους διεκδίκησαν το αυτονόητο: να μη χαθεί η εξεταστική περίοδος μετά τις κινητοποιήσεις το φθινόπωρο του 2011. Η νέα γενιά, που τόσα υφίσταται στη μνημονιακή περίοδο, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται επιπλέον με τιμωρητική διάθεση. Στο πρόσωπο των εννέα νέων, φοιτητών του Φυσικού Κρήτης, στηρίζουμε τη νέα γενιά, το δημόσιο Πανεπιστήμιο, την ίδια τη δημοκρατία».

Η παραπάνω δήλωση ανήκει σε κορυφαίο πολιτικό και θεσμικό παράγοντα της χώρας, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Αφορά την απόφαση των καθηγητών του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης να μην ενδώσουν στην πίεση ορισμένων φοιτητών που απαιτούσαν να δώσουν εξετάσεις στη διάρκεια του εξαμήνου, παρότι ο νόμος το αποκλείει κατηγορηματικώς. Για να εκβιάσουν τη διεκδίκησή τους, οι φοιτητές αυτοί κράτησαν ομήρους 17 καθηγητές επί δώδεκα ώρες στην αίθουσα συνεδριάσεων του τμήματος. Λογικό –δεν ήταν ο πρύτανης Πελεγρίνης για να σεβαστούν το αξίωμά του, σύμφωνα με την αθάνατη ρήση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, απλοί καθηγητές είναι… Λίγη βία επιβάλλεται για να συνετισθούν –αλλά δεν υπάρχει θέμα, διότι αυτή είναι η βία η καλή.

Πάντως οι καθηγητές δεν υπέκυψαν. Και έπειτα από γενική συνέλευση εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία κάνουν ένα απλό μάθημα, όχι στους ανεπίδεκτους εκ των φοιτητών τους, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που τους υποθάλπει. Λένε, δηλαδή, ότι αυτό που ο πρόεδρος Τσίπρας αποκαλεί κινητοποιήσεις ήταν η τετραήμερη κατάληψη του κτιρίου από μικρή μειοψηφία, που απλώς παρεμπόδισε την ομαλή εξέταση του συνόλου. Κι ότι η αποκαλούμενη «άδικη δίωξη» έχει να κάνει «με την πειθαρχική τιμωρία αποκλεισμού από την εξέταση των μαθημάτων ενός εξαμήνου στους εν λόγω φοιτητές», όπως προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό.

Η συνέλευση των καθηγητών κάνει ακόμα λόγο για εκβιασμό μικρής μειοψηφίας φοιτητών «η οποία επιμένει να ασκεί σωματική και ψυχολογική βία», αναφέρεται στην ποιότητα των σπουδών χωρίς την οποία δεν αποκτώνται ουσιαστικά προσόντα για την ανταγωνιστική αγορά εργασίας και υπενθυμίζει πως από την πλευρά τους, ως καθηγητές, δεν είναι δυνατόν να ευνοούν παραβιάσεις των νόμων, που έχουν ψηφισθεί από τους εκπροσώπους του λαού στο Κοινοβούλιο.

Η ανακοίνωση της συνέλευσης των καθηγητών του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που απευθύνεται στον πρόεδρο Τσίπρα, είναι υπόδειγμα μαθήματος για τους κανόνες του παιχνιδιού και τις ευθύνες κομμάτων, ομάδων και πολιτών.

Επόμενο μάθημα, πολιτική ανυπακοή και Χένρι Ντέιβιντ Θορό. Οχι όλο Τσόμσκι, Αγκάμπεν και Ζίζεκ.