«Με το στανιό» επιστρέφει, όπως φαίνεται, η τρόικα στην Αθήνα την Τρίτη προκειμένου να μην τινάξει μεν στον αέρα τη διαπραγμάτευση, αλλά έχοντας ξεκαθαρίσει ότι δεν αναμένεται συμφωνία στο σύνολο των θεμάτων πριν από το τέλος του χρόνου, καθώς η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη.

Προτεραιότητα πάντως θα δοθεί στη διαπραγμάτευση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, από τα οποία εξαρτάται η εκταμίευση δόσης 1 δισ. ευρώ.

ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ. Προηγήθηκε ένα θρίλερ, που κορυφώθηκε το Σάββατο το βράδυ. Εχοντας αμφιταλαντευθεί για το τι πρέπει να κάνει, δεδομένου ότι δεν είχε σημειωθεί πρόοδος σε σημαντικά ανοιχτά θέματα όπως οι πλειστηριασμοί, η τρόικα φέρεται να αποφάσισε κάποια στιγμή την προηγούμενη εβδομάδα να επιστρέψει, υποκύπτοντας μάλλον σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Σύμφωνα με κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου, «συμφωνήσαμε ότι θα έρθει, ότι θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε συμφωνία και ότι αν δεν τελειώσουμε έως το τέλος του χρόνου, θα συνεχίσουμε τον Ιανουάριο».

Η τρόικα όμως ήθελε ταυτόχρονα να καταστήσει σαφές, με ανακοίνωσή της, ότι δεν ανέμενε ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης έως το τέλος του χρόνου. Την πρόθεσή της αυτή διαμήνυσε στην κυβέρνηση, η οποία ενοχλήθηκε, δεδομένου ότι λίγες ημέρες πριν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έθετε ως στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας.

Τελικά, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσαν, λίγο μετά τις 11 το βράδυ του Σαββάτου και ενώ στη Βουλή πλησίαζε η ώρα της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό, μια σιβυλλική ανακοίνωση: «Οι τεχνικές συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Αναμένουμε την πλήρη διαπραγματευτική ομάδα να επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο, αφού οι Αρχές σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή με στόχο την επίτευξη συμφωνίας».

Η ερμηνεία που δόθηκε, ότι δηλαδή η τρόικα δεν θα επιστρέψει τελικά, έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. «Την ώρα της ψηφοφορίας, ήταν μια σφαίρα στην καρδιά μας», σχολίαζε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Αμέσως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έσπευσε να επικοινωνήσει με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι του διαμήνυσαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι θα έρθουν κανονικά στην Αθήνα την Τρίτη.

Πάντως, μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε ξεκαθαρίσει αν μαζί με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και τον Ματίας Μορς της ευρωζώνης θα επέστρεφε και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κάτι που ορισμένοι απέδιδαν στην ενόχληση της ΕΚΤ για τη στάση της Αθήνας στο θέμα των πλειστηριασμών.

Χθες το πρωί, οι εκπρόσωποι όλων των πλευρών ξεκαθάρισαν ότι η τρόικα πράγματι θα επιστρέψει και θα παραμείνει στην Αθήνα για μία εβδομάδα. «Ερχονται και θα προσπαθήσουν να κλείσουν όσο πιο πολλά θέματα μπορούν», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Ο ίδιος εξηγούσε πως η ανακοίνωση του Σαββάτου ήθελε απλώς να επισημάνει ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα και δεν μπορούν να κλείσουν όλα έως το τέλος του χρόνου.

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ. Χθες, πάντως, όλες οι πλευρές της τρόικας αναγνώριζαν ότι η ανακοίνωση «δεν ήταν σαφής».

«Θέλαμε να διαχειριστούμε τις προσδοκίες σχετικά με την επίσκεψη αυτή», ανέφερε πηγή της Κομισιόν.

Η συνέχεια των διαπραγματεύσεων και οι προθέσεις της τρόικας θα φανούν σήμερα στο Eurogroup.