«Αν αυτοί που σφάζονταν επί αιώνες και δεν μιλούν καν την ίδια γλώσσα κατάφεραν να καταργήσουν τα σύνορά τους γιατί να μην προσπαθήσουμε κι εμείς που και την ίδια γλώσσα μιλάμε και δεν έχουμε τόσο αιματηρό παρελθόν;». Θα δυσκολευόταν να θυμηθεί κανείς πότε ήταν η τελευταία φορά που η Ευρώπη χρησίμευσε ως παράδειγμα προς μίμηση. Πιθανότατα να είχε ψελλίσει κανείς κάτι σε κάποια από εκείνες τις σπάνιες στιγμές ευρωπαϊκής ευφορίας - αλλά και πάλι όχι χωρίς να διατυπώσει και μερικές επιφυλάξεις. Αλλά να προτείνει κάποιος στις σημερινές συνθήκες μια ένωση ανάλογη με εκείνη της Ευρώπης - αυτής της Ευρώπης - αιφνιδιάζει κάπως. Πώς μπορεί να γίνει πειστικός όταν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τρίζει συνεχώς και οι Ευρωπαίοι μόνο γκρινιάζουν;
Και όμως η Ντάιαν Φράνσις, δημοσιογράφος της καναδικής εφημερίδας National Post και συγγραφέας του δοκιμίου «Η Ενωση του αιώνα: Γιατί ο Καναδάς και οι ΗΠΑ πρέπει να γίνουν ένα κράτος», εμπνέεται από το ευρωπαϊκό μοντέλο για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της. Στο βιβλίο της, απόσπασμα του οποίου δημοσιεύει η Wall Street Journal, σημειώνει ότι οι δύο χώρες μοιράζονται την ίδια γειτονιά του πλανήτη και τις ίδιες αξίες. Οι κάτοικοί τους σπουδάζουν, ταξιδεύουν και δουλεύουν μαζί. Εάν ήταν επιχειρήσεις, θα είχαν ήδη συγχωνευθεί. Επιπλέον δεν κουβαλάνε τις αμαρτίες της Ευρώπης: οι Καναδοί ήταν πάντα για τους Αμερικανούς το είδος του καλού γείτονα που δεν βάζει ποτέ δυνατά μουσική.
Φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς δεν πρέπει να ενωθούν για να παριστάνουν τη Γερμανία και τη Γαλλία της Βόρειας Αμερικής. Αν πρέπει να προχωρήσουν σε κάποιου είδους τελωνειακή και οικονομική ένωση, είναι για να επιβιώσουν. Ο κόσμος του 21ου αιώνα είναι πιο μικρός και πιο ανταγωνιστικός σε σχέση με το παρελθόν. Οι σημερινές ΗΠΑ ή ο σημερινός Καναδάς μπορεί να είναι η αυριανή Ελλάδα ή η αυριανή Πορτογαλία. Και οι ειδικοί προβλέπουν ότι έως το 2018 η οικονομία της Κίνας θα έχει ξεπεράσει την αμερικανική οικονομία και ότι οι οικονομίες της Ασίας θα είναι μεγαλύτερες από τις οικονομίες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας μαζί.
Οι ΗΠΑ έχουν κεφάλαιο και εργατικά χέρια. Είναι εξελιγμένες τεχνολογικά και διαθέτουν τον πιο ισχυρό στρατό στον κόσμο. Ο Καναδάς έχει τεράστια κοιτάσματα ανεκμετάλλευτου ορυκτού πλούτου. Από την ένωσή τους θα γεννιόταν μια νέα υπερδύναμη. Και όσοι αντιτίθενται στην ιδέα της ένωσης, γράφει η Ντάιαν Φράνσις, βρίσκονται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας. Σε εκείνη την πλευρά δηλαδή που βρίσκονται οι πάσης φύσεως και πάσης ιδεολογίας αντιευρωπαϊστές.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από