Νεοοθωμανικό σνομπάρισμα σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια υπέστησαν χθες 25 ευρωβουλευτές που μετέχουν στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ – Τουρκίας. Σημειώνω ότι οι ευρωβουλευτές έχουν τακτική επαφή με τούρκους αξιωματούχους με αντικείμενο την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εξού και χθες βρέθηκαν στην τουρκική πρωτεύουσα για να συζητήσουν με τούρκους υπουργούς. Ή, τουλάχιστον, έτσι νόμιζαν. Μαθαίνω ότι αφού κήρυξε την έναρξη των εργασιών (στο κτίριο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης) και εκφώνησε μια ομιλία ιδιαίτερα επικριτική για το Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής Τζεμίλ Τσιτσέκ είπε κάτι του τύπου «με συγχωρείτε, έχω μια υποχρέωση και πρέπει να φύγω». Οπως και έκανε. Αλλά δεν ήταν ο μόνος.

Ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος εισήλθε στην αίθουσα, σηκώθηκε χωρίς να ακούσει τις ομιλίες των ευρωβουλευτών και έφυγε με τη δικαιολογία ότι έπρεπε να πάει στην Κωνσταντινούπολη για να είναι παρών στις ανακοινώσεις για τους υποψηφίους των δημοτικών εκλογών που θα έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν. Το ίδιο έκανε και ο συμπρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αφίφ Ντεμιρκιράν. Πληροφορούμαι μάλιστα ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου που ήταν προγραμματισμένο να τους συναντήσει σήμερα, ακύρωσε το ραντεβού.

Περιττό να προσθέσω ότι η προσβλητική αυτή συμπεριφορά προκάλεσε την έντονη αντίδραση των προσκεκλημένων. Ανάμεσα σε αυτούς και οι αντιπρόεδροι της Επιτροπής Γιώργος Κουμουτσάκος και Μαριλένα Κοππά, οι οποίοι φώναζαν κάτι του τύπου «αφού έφυγαν όλοι, γιατί ήρθαμε μέχρι εδώ και δεν κάναμε τη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη;». Το μόνο που έχω να σημειώσω είναι ότι η τουρκική συμπεριφορά είναι απλώς ενδεικτική του πόσο πραγματικά ενδιαφέρεται η Τουρκία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πάντως, πηγή μου δεν απέκλειε το τουρκικό εμπάργκο να οφείλεται στο γεγονός ότι πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε καταδίκη για τις προσβλητικές δηλώσεις που είχε κάνει ο Ερντογάν για την Κύπρο. Θυμίζω, εξάλλου, ότι όταν το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε την Τουρκία για τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί, ο τούρκος πρωθυπουργός είχε αποκαλέσει τους ευρωβουλευτές «απροσάρμοστους»…

Παρεξήγηση τέλος

Λήξασα θεωρείται η νέα παρεξήγηση που προκλήθηκε ανάμεσα στον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Γιάννη Στουρνάρα, όταν ο πρώτος χαρακτήρισε ειρωνικά «αναντικατάστατο» τον δεύτερο, ενώ αστειεύθηκε ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα λόγω της χαμηλοσυνταξιούχου μητέρας του. Εξάλλου, είναι καταδικασμένοι να συνυπάρχουν, όπως και έκαναν προχθές στη συνεδρίαση και στο γεύμα με το Κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες. Κάπως έτσι, αρκετά ζευγάρια μάτια στα άδυτα του κτιρίου Μπερλεμόντ της Κομισιόν συνέλαβαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών να μιλούν σε ήρεμους και πολιτισμένους τόνους. Ωτακουστής μου λέει ότι ο Βενιζέλος εξήγησε στον Στουρνάρα ότι αστειευόταν και του είπε κάτι σε στυλ «είμαι βέβαιος ότι διαθέτεις χιούμορ». Μπορεί να κάνει και αλλιώς; Πάντως, υπουργοί που βρέθηκαν μπροστά στο στιγμιότυπο έσπευσαν να το απαθανατίσουν. Λογικό. Κάποια στιγμή μπορεί να αποκτήσει ιστορική αξία.

Ενοίκιο χωρίς… λαγό

Ως γνωστόν, το έντονο στρες μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βλάβες στον οργανισμό. Πόσω μάλλον αν είσαι βουλευτής και πιέζεσαι από την κόντρα με τον αρχηγό του κόμματός σου. Υποθέτω ότι τέτοιου τύπου στρες μπορεί να σε οδηγήσει να βασίσεις ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου σε δημοσιεύματα του Διαδικτύου και όχι σε στοιχεία, με αποτέλεσμα να εκτεθείς… Αναφέρομαι στον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος υποθέτω πως νόμιζε ότι βρήκε… λαγό όταν (σε ερώτησή του προς τον Βαγγέλη Βενιζέλο) υιοθέτησε τη φημολογία σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Εξωτερικών επέλεξε για τη στέγαση του γραφείου της ελληνικής προεδρίας το παλαιό κτίριο του ΙΣΤΑΜΕ (Ακαδημίας 4) προκειμένου να πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα οφειλόμενα από το ΠαΣοΚ ενοίκια στον ιδιοκτήτη. Θυμίζω ότι το ΙΣΤΑΜΕ έχει μετακομίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό στο ΠαΣοΚ και ως εκ τούτου ουδεμία σχέση έχει πλέον με το εν λόγω κτίριο. Πληροφορούμαι ακόμη ότι ο συγκεκριμένος χώρος (ανήκει στο Χαροκόπειο) υποδείχθηκε στο ΥΠΕΞ από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών επειδή πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις: βρίσκεται κοντά στα κεντρικά κτίρια του ΥΠΕΞ, μπορεί να στεγάσει όλους τους υπαλλήλους της προεδρίας, είχε το οικονομικότερο δυνατόν μίσθωμα και διαθέτει ήδη τις βασικές εγκαταστάσεις ηλεκτρικών, τηλεφωνικών και διαδικτυακών γραμμών.

Μαθαίνω ότι όλα αυτά θα διευκρινιστούν στο σχετικό έγγραφο που θα καταθέσει στη Βουλή ο Βενιζέλος. Στο ίδιο σημείωμα θα διευκρινίζεται ότι με βάση το συμβόλαιο που υπογράφηκε ανάμεσα στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και στους εκπροσώπους του Χαροκοπείου Κληροδοτήματος, το ΥΠΕΞ δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση συμψηφισμού ή εξόφλησης υποχρεώσεων προηγούμενων ενοικιαστών του κτιρίου. Σημειώνω ακόμη ότι για την επίπλωση του χώρου δαπανήθηκαν περίπου 18.000 ευρώ (έναντι του προϋπολογισμού που προέβλεπε 40.000). Θυμίζω ότι ο Κουίκ είναι δημοσιογράφος. Δεν ήξερε, δεν ρώταγε;