Την ερχόμενη Τρίτη με Τετάρτη αναμένεται, κατά πάσα πιθανότητα, να επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα, ενώ δρομολογείται το κλείσιμο της συμφωνίας για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Ο πρώτος στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να εγκριθεί η δόση, αλλά η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει κλείσει όλα τα εκκρεμή θέματα έτσι ώστε να ξεκινήσει η ελληνική προεδρία χωρίς σκιές.

Οπως δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης χθες στις Βρυξέλλες, το μοναδικό προαπαιτούμενο για τη δόση, το οποίο περιμένει πλέον το Eurogroup, είναι «η αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων». Κατά πάσα πιθανότητα, είπε ο ίδιος, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. «Αναμένουμε την επιβεβαίωση των ελληνικών Αρχών ότι τα προαπαιτούμενα ικανοποιήθηκαν. Η επιβεβαίωση αυτή εκκρεμεί», είπε. Τα άλλα προαπαιτούμενα αφορούν την τοποθέτηση σε διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, τη ρύθμιση των οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, την ψήφιση του Κώδικα των Δικηγόρων και την αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ.

Για τα ΕΑΣ οι πληροφορίες από την Αθήνα ανέφεραν ότι αναζητείται συμβιβαστική λύση, στη βάση μιας δοκιμαστικής περιόδου λειτουργίας τους με διατήρηση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να αποδειχθεί η βιωσιμότητά τους. Η Αθήνα πρότεινε 18μηνη δοκιμαστική λειτουργία αλλά η τρόικα πιέζει για μικρότερο διάστημα και συζητείται πλέον το 12μηνο. Αν στην περίοδο αυτή η επιχείρηση δεν μπορέσει να καταστεί βιώσιμη, τότε η τρόικα ζητεί να δεσμευθεί η Αθήνα ότι θα κλείσει την επιχείρηση και θα την ενσωματώσει στον Στρατό.

Επίμαχο θέμα είναι το πόσα εργοστάσιά της θα παραμείνουν σε λειτουργία. Η ελληνική πλευρά είχε προτείνει να μείνουν 2 από τα 5 με 300 από τους 800 εργαζόμενους. Η τρόικα όμως διαφωνεί και έτσι έχει μπει στο τραπέζι η πρόταση για τη διατήρηση ενός μόνο εργοστασίου, με περισσότερους από 200 αλλά λιγότερους από 300 εργαζομένους.

Το θέμα των προαπαιτουμένων θα συζητηθεί ούτως ή άλλως στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να δεχθεί σκληρή κριτική. Θα είναι ένα ακόμη όπλο πίεσης της Αθήνας προκειμένου να υποχωρήσει στο θέμα των προαπαιτουμένων, αλλά και γενικότερα στις διαπραγματεύσεις. Η επόμενη, τέταρτη, αξιολόγηση αφορά τα άλλα μεγάλα ανοιχτά θέματα, όπως το δημοσιονομικό κενό και τα ενδεχόμενα μέτρα του 2014, τους πλειστηριασμούς, τους φόρους υπέρ τρίτων και τις ομαδικές απολύσεις.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΣΕΕ. Για τους πλειστηριασμούς η ΓΣΕΕ, με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους αρχηγούς των κομμάτων, ζητεί την επ’ αόριστον αναστολή τους σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία. Οπως επισημαίνει, οι δανειολήπτες και γενικά οι οφειλέτες στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο, λόγω των «ραγδαίων μειώσεων των εισοδημάτων, της αλόγιστης επιβολής φόρων για έκτακτους δημοσιονομικούς σκοπούς, καθώς και της ανέλεγκτης αύξησης των τιμών σε βασικά και άλλα είδη διαβίωσης». Για τον λόγο αυτόν η ΓΣΕΕ ζητεί να σταματήσει κάθε σκέψη για απελευθέρωση των πλειστηριασμών μέχρι την έξοδο της χώρας από την κρίση.