Ενα πρώτο βήμα μπροστά, έπειτα από μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες, κλείνοντας τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και εξασφαλίζοντας τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Οσοι ήταν παρόντες στις επαφές του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζουν ότι σημειώθηκε ένα «κλικ» προσέγγισης και κατανόησης των ελληνικών θέσεων.

Ωστόσο, η αναμενόμενη συμφωνία για τα ΕΑΣ, που εξασφαλίζει την πληρωμή του ομολόγου 1,9 δισ. ευρώ στις 12/1/2014, δεν προεξοφλεί εύκολα οριστική συμφωνία για όλα τα υπόλοιπα μεγάλα θέματα: δημοσιονομικό κενό, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, πλειστηριασμοί, ομαδικές απολύσεις.

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα –εφόσον επιστρέψει, την Τρίτη, μετά το Eurogroup της Δευτέρας –προβλέπεται και πάλι σκληρή.

Στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να δοθεί ένα «σήμα» στο Eurogroup για να κλείσει η συμφωνία για τα προαπαιτούμενα και την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ για τα υπόλοιπα θέματα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.

Ούτως ή άλλως, ακόμη και η συμφωνία για τα ΕΑΣ έχει αγκάθια. Η λύση που είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή προβλέπει σπάσιμο των ΕΑΣ σε δύο εταιρείες: μια για την άμυνα και μια για τις άλλες, «πολιτικές» δραστηριότητές της, η οποία θα κλείσει. Η νέα εταιρεία θα παραμείνει εν λειτουργία για δοκιμαστική περίοδο 12 μηνών, με δύο εργοστάσια και εξαγωγική δραστηριότητα, με στόχο να αποδείξει ότι μπορεί να είναι βιώσιμη.

Πρόοδος υπάρχει, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, και στο θέμα των πλειστηριασμών. «Η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη και στόχος μας είναι να κλείσουμε ώς το τέλος της», λέει.

Η διαπραγμάτευση έχει μέχρι στιγμής ξεκαθαρίσει ως προς τα εξής σημεία:

n Θα καταργηθεί η προστασία του νόμου Παπαθανασίου, που απαγορεύει πλειστηριασμούς κάθε ακινήτου για χρέη ώς 200.000 ευρώ.

n Θα ισχύσει ένα σύνθετο σύστημα, με κριτήρια που θα αφορούν την αντικειμενική αξία του ακινήτου, το εισόδημα του οφειλέτη και ένα μίνιμουμ δόσης, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, σε συνέχεια του καθεστώτος του νόμου Κατσέλη. Για την αντικειμενική αξία του ακινήτου, θεωρείται βέβαιο ότι θα κατέβει κάτω από τα 300.000 ευρώ για τον άγαμο που ισχύει σήμερα. Το εισοδηματικό κριτήριο είναι το πιο επίμαχο, με την τρόικα να ζητά ως όριο τα 20.000 ευρώ και από κει και πάνω να πληρώνει ο οφειλέτης την τράπεζα.