Θετικοί αλλά με επιφυλάξεις εμφανίζονται οι δήμαρχοι, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση την ουσιαστική συνεργασία με τη ΔΕΗ αλλά και τις κρατικές οικονομικές υπηρεσίες για την παροχή και από την πλευρά τους στοιχείων σχετικά με απλήρωτους λογαριασμούς ή με διακοπή συνδέσεων, καθώς και τα εισοδήματα πολιτών.

«Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να βρούμε τρόπο να ανταποκριθούμε», σημειώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. «Η ΔΕΗ θα πρέπει να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο», προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να διευκολυνθούν πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Ανάλογη είναι και η άποψη του δημάρχου Λάρισας, Κώστα Τζανακούλη. «Μπορούμε να παρέμβουμε γιατί υπάρχει έννομο συμφέρον, δεδομένου ότι όταν κάποιος δεν πληρώνει τη ΔΕΗ, οι δήμοι δεν εισπράττουν τα ανταποδοτικά τέλη τα οποία χρεώνονται μέσω των λογαριασμών της», επισημαίνει.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα στοιχεία, όπως για παράδειγμα το ύψος των φορολογικών δηλώσεων των πολιτών, για να μπορέσουν να ερευνήσουν κατά πόσο εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες. «Αντίστοιχη διαδικασία προβλέπεται σε κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο όπου ζητάμε τη φορολογική δήλωση για τη χορήγηση των τροφίμων», δηλώνει.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Δανιηλίδη, απαιτείται και η λήψη μονιμότερων μέτρων. «Πρέπει να διευρυνθεί το πλαίσιο του Δημοτικού Κώδικα ως προς τις δυνατότητες υποστήριξης ενδεών, απόρων και φτωχών σε πιο σταθερή βάση και όχι μόνο σε έκτακτες καταστάσεις», αναφέρει, διευκρινίζοντας ότι συχνά οι δήμοι επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτούς τους πολίτες, αλλά δεν τους επιτρέπει το νομοθετικό πλαίσιο.

«Οταν αποφασίσαμε να δίνουμε ένα επίδομα ενίσχυσης σε ορισμένες κατηγορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο μας το μπλόκαρε ως μη νόμιμο», σχολίασε, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.