Στις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη δημόσια εκδήλωση για την ενότητα της Κεντροαριστεράς, στα Χανιά, με ομιλητή τον Σταύρο Μπένο. Δύο ημέρες αργότερα δημοσιεύθηκε δημοσκόπηση βάσει της οποίας το 28,1% των πολιτών θα ψήφιζαν ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στα Χανιά διατυπώθηκε από αρκετούς διαφωνία με την τοποθέτηση του Σταύρου Μπένου, αλλά και με τη διακήρυξη των 58, σε ένα καίριο σημείο. Η δημιουργία μιας ομπρέλας τύπου Ελιά, υπό τη σκέπη της οποίας θα ενταχθούν κόμματα και κινήσεις, ή η διατύπωση θέσεων στα προβλήματα ανάπτυξης, παιδείας κ.λπ. και η διάχυσή τους στην κοινωνία δεν αρκούν. Κάποιος πρέπει να υλοποιήσει, ή έστω να πείσει τους πολίτες ότι θα υλοποιήσει, τις επεξεργασμένες αυτές θέσεις και τους στόχους που θα τεθούν. Το τελευταίο προϋποθέτει ότι θα υπάρχει ένα συγκροτημένο κόμμα που θα τις συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του, και ότι του εν λόγω κόμματος θα ηγούνται δοκιμασμένοι πολιτικοί με κύρος στην κοινωνία και στον διεθνή χώρο. Η απουσία έστω και μίας εξ αυτών των προϋποθέσεων θα οδηγήσει σε μία ακόμη αποτυχία και σε απογοήτευση την κοινωνία. Υποθέτω ότι η θέση αυτή υιοθετείται από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών. Το 28,1% των πολιτών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research, επιθυμεί να ψηφίσει ένα κόμμα στις επερχόμενες ευρωεκλογές με επεξεργασμένες και εφαρμόσιμες θέσεις στα θέματα ευρωπαϊκής ενοποίησης, παιδείας, ανάπτυξης, εξωτερικής πολιτικής, στήριξης του κοινωνικού κράτους, ασφάλειας των πολιτών, μείωσης του ελλείμματος, εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης, καθορισμό των ορίων παρεμβατικότητας του κράτους, αποδυνάμωσης των συντεχνιών που λυμαίνονται το Δημόσιο και τους πολίτες και, κυρίως, σταδιακής αύξησης της απασχόλησης των νέων. Αδιαφορεί για την ύπαρξη επεξεργασμένων θέσεων που θα δημοσιοποιηθούν και θα μείνουν έωλες.
Εχει τεκμηριωθεί από πολλούς η θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την ικανότητα ή και τη διάθεση να αναλάβει την εξουσία με στόχο την υλοποίηση των ανωτέρω. Ιδιαιτέρως δε μετά τη δήλωση του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αντισυστημικό κόμμα, δήλωση η οποία προβληματίζει έντονα. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας; Μα, το τελευταίο είναι Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ως το Σύνταγμα ορίζει. Τι ήθελε να πει ο ποιητής κ. Λαφαζάνης, κάτι που επανέλαβαν και άλλοι σύντροφοί του; Το ουσιώδες όμως είναι ότι το ΠαΣοΚ δεν μπορεί να επαναληφθεί ως καρικατούρα από ένα άλλο κόμμα, ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν μπορεί να αντιγραφεί από τον Αλέξη Τσίπρα και οι ανάγκες και η θέση της χώρας δεν είναι αυτές του 1981. Και να έχουμε υπόψη μας ότι τα λάθη του παρελθόντος και τον λαϊκισμό, που εισήγαγε ο Ανδρέας Παπανδρέου και προσπαθεί να μιμηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, οφείλουμε και θέλουμε να αποφύγουμε. Ο Σταύρος Μπένος το είπε απερίφραστα: οι κύριοι εκφραστές του λαϊκισμού που κυβέρνησαν χώρες στο δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα ήσαν ο Χουάν Περόν και ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Ας αφήσουμε λοιπόν τους πειραματισμούς για μια μελλοντική περίοδο της Ιστορίας μας. Η κίνηση των 58, ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ, κινήσεις των Φλωρίδη, Μόσσιαλου, Λοβέρδου και άλλων, αλλά και μεμονωμένες προσωπικότητες με κύρος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους εδώ και τώρα. Ο στόχος πρέπει να είναι ένας: η δημιουργία από την αρχή ενός κόμματος της Κεντροαριστεράς. Οι πολίτες δεν θέλουν ούτε ΠαΣοΚ ούτε ΔΗΜΑΡ και άλλες δυνάμεις. Το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ επετέλεσαν τους ρόλους τους, ολοκλήρωσαν τους κύκλους τους. Νέα αρχή, που θα δίνει ελπίδα στους ήδη απογοητευμένους συμπολίτες μας. Τα θολά «ελάτε όλοι μαζί» ή «εμείς οι καλοί να σκεφτούμε τι θα κάνουμε» δεν συγκινούν κανέναν πλέον. Οσοι θέλουν, έχουν πλήρη επίγνωση και αντέχουν αυτό που σημαίνει σήμερα να είσαι πολιτικός (δηλαδή να μπεις στη βάσανο της ψήφου και να πείσεις, και όχι στα «likes» του facebook) να  βγουν μπροστά και να πάρουν την ευθύνη. Τότε λογικά οι 58 θα είναι μαζί τους. Στην αντίθετη περίπτωση οι πολίτες θα στραφούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή ή θα αρνηθούν ψήφο τον Μάιο του 2014.
Ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης είναι καθηγητής Μαθηματικής Ανάλυσης, πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από