Επένδυση ύψους 700 εκατ. δολαρίων σχεδιάζει η Shell στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εφόσον εξασφαλίσει τη σχετική άδεια ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου. Τα σχέδια της ολλανδοβρετανικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου γνωστοποίησε ο υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης Ελντάρ Τρχούλι, με δηλώσεις του στην εφημερίδα του Σαράγεβο Dnevni Avaz.

«Μία συμφωνία γι’ αυτό τον σκοπό θα μπορούσε να υπογραφεί κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το τέλος του 2014» είπε ο κ. Τρχούλι, διευκρινίζοντας ότι στη συνέχεια μπορούν να γίνουν οι γεωτρήσεις, καθώς και ότι οι ομοσπονδιακές αρχές τείνουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία ερευνών 25ετούς διάρκειας.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός απέστειλε το Σεπτέμβριο στην κυβέρνηση της Ομοσπονδίας ενημερωτική επιστολή, γνωστοποιώντας το ενδιαφέρον της να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την υπογραφή σύμβασης παραχώρησης και άντλησης αποθεμάτων αργού πετρελαίου. Ο κ.Τρχούλι σημείωσε ότι για πρώτη φορά η Ομοσπονδία έχει έναν σοβαρό επενδυτή.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση της κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης όρισε ως στρατηγικής σημασίας μια σύμβαση παραχώρησης για τη διεξαγωγή ερευνών εντοπισμού κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Δειναρικές Άλπεις, ενώ εξουσιοδότησε το υπουργείο Ενέργειας να κινήσει μία διαδικασία άμεσων διαπραγματεύσεων στην κατεύθυνση αυτή.

Το υπουργείο πρόκειται να συστήσει μια ειδική επιτροπή για την επιλογή διεθνούς συμβούλου στις συνομιλίες με υποψήφιους ξένους επενδυτές.

Εικάζεται ότι αποθέματα πετρελαίου μπορεί να βρεθούν στο τμήμα της Βοσνίας στις Δειναρικές Άλπεις, που ξεκινά από τα βορειοδυτικά της χώρας προς τη νότια πόλη του Μόσταρ και τα σύνορα με την Κροατία, στην κροατική πόλη Μέτκοβιτς.