«Κάναμε απλώς ό,τι μας επέβαλλε ο νόμος, δεν είναι κάτι το φοβερό, είναι ακριβώς αυτό που έπρεπε να γίνει». Αυτή την αποφορτισμένη φράση επέλεξε ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας που είχε εισηγηθεί την αποπομπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το σώμα για να εξηγήσει την απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει στο πολιτικό τέλος ενός μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, ο οποίος κυριάρχησε τα τελευταία είκοσι χρόνια στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας. Η Γερουσία έκανε δεκτή την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής και από χθες ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι ένας έκπτωτος γερουσιαστής, ο οποίος δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα τα επόμενα έξι χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσει να διεκδικήσει και πάλι την ψήφο των ιταλών πολιτών όταν θα είναι 84 ετών.

Η φράση του προέδρου της επιτροπής δεν αποτυπώνει πάντως το ταραχώδες κλίμα μέσα και έξω από το κτίριο της ιταλικής Γερουσίας. Στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» σημείωσε την ακριβή ώρα ενός πολιτικού θανάτου: «Από την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου και ώρα 17.43 ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν είναι πια εκλεγμένο μέλος της Δημοκρατίας», σημειώνει. Η ανακοίνωση του αποτελέσματος ήταν η κατάληξη μιας οκτάωρης συνεδρίασης γεμάτης ένταση, με τους γερουσιαστές της Φόρτσα Ιτάλια να ζητούν επιμόνως μυστική ψηφοφορία και το προεδρείο να απορρίπτει το αίτημα. Στόχος των επιθέσεων δεν έγινε μόνο η Κεντροαριστερά αλλά και ο Αντζελίνο Αλφάνο, ο «προτεζέ» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που δεν ακολούθησε τον μέντορά του στην απόφασή του να εγκαταλείψει την κυβέρνηση.

«ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ». Το κλίμα έξω από το κτίριο της Γερουσίας αποτυπώθηκε σε ένα πανό που ανάρτησαν οι υποστηρικτές του Μπερλουσκόνι με την επιγραφή «Πραξικόπημα». Ο ίδιος δήλωσε αποφασισμένος να παραμείνει ζωντανός πολιτικά. «Δεν υποχωρούμε», δήλωσε σε ανοικτή συγκέντρωση. Επικαλέστηκε άλλα πρόσωπα που συμμετέχουν στην πολιτική ζωή χωρίς να έχουν εκλεγεί, όπως ο Μπέπε Γκρίλο, και τάχθηκε υπέρ της απευθείας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας δίνοντας μια ιδέα ως προς τον τρόπο που σκέπτεται να σώσει την πολιτική του καριέρα.«Αποφασίσαμε να επιστρέψουμε κοντά στον κόσμο. Κάθε μέλος των τοπικών οργανώσεων της Φόρτσα Ιτάλια είναι ένας στρατιώτης της δημοκρατίας. Στις επόμενες προεκλογικές μας εκστρατείες πρέπει να πείσουμε τους μετριοπαθείς, που είναι οι περισσότεροι, να ψηφίσουν», τόνισε σε ένα πλήθος περίπου 20.00 οπαδών του. Ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος ήταν και η 28χρονη σύντροφός του με τη σημαία της Φόρτσα Ιτάλια στους ώμους. Η Φραντσέσκα Πασκάλε χειροκρότησε πολλές φορές αλλά δεν έκανε δηλώσεις. «Για μένα θα είναι πάντα ψηλά. Είναι ο μοναδικός μας ηγέτης, ο μόνος που μπορεί να πάει την Ιταλία μπροστά», δήλωσε μια άλλη οπαδός του.

Ο Μπερλουσκόνι έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει την αποπομπή του. Η καταδίκη του τον περασμένο Αύγουστο σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για φοροδιαφυγή τον έκανε αρχικά να απειλήσει με πτώση την κυβέρνηση Λέτα. Στη συνέχεια υπαναχώρησε ελπίζοντας ότι ο ιταλός πρωθυπουργός θα πίεζε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να του απονείμει χάρη. Προ ημερών έστειλε μια επιστολή στους γερουσιαστές της αντιπολίτευσης, με την οποία υποστήριζε ότι η αποπομπή από τη Γερουσία ενός γερουσιαστή που έχει διατελέσει τρεις φορές πρωθυπουργός θα αμαύρωνε την εικόνα της Ιταλίας στο εξωτερικό. Η τελευταία πράξη του δράματος παίχθηκε με την αποχώρηση της Φόρτσα Ιτάλια από την κυβέρνηση. Ούτε αυτή η κίνηση, όμως, είχε το αποτέλεσμα που προσδοκούσε.

«Ημέρα πένθους»

«Η σημερινή είναι μια μέρα πένθους για την Ιταλία», δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Παλάτσο Γκρατσιόλι, την κατοικία του ιταλού μεγιστάνα στη Ρώμη. Πολλές γυναίκες στο ακροατήριο ήταν ντυμένες στα μαύρα