Την πρώτη κίνηση κεφαλαιακής της ενίσχυσης ολοκλήρωσε η Εθνική Τράπεζα, υπογράφοντας χθες τη συμφωνία πώλησης του 66% της θυγατρικής της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, που δραστηριοποιείται στον κλάδο του real estate. Οι διαπραγματεύσεις με την Invel Real Estate (Netherlands) είχαν ολοκληρωθεί εδώ και μερικές εβδομάδες, ωστόσο για την ανακοίνωση του ντιλ ήταν απαραίτητη η έγκρισή του τόσο από τον βασικό μέτοχο της τράπεζας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), όσο και από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η θυγατρική πουλήθηκε σε τρέχουσες αποτιμήσεις (NAV) αντί συνολικού τιμήματος 653 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή η Εθνική Τράπεζα ενισχύει τον δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων της κατά 40 μονάδες βάσης, στο 9,60%, με βάση τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί ως εξής:

α) χρηματική καταβολή 161 εκατ. ευρώ της Invel εξ ιδίων προς την τράπεζα,

β) εισφορά από την Invel ιταλικής εταιρείας με ακίνητη περιουσία και καθαρή αξία Ενεργητικού ύψους 73 εκατ. ευρώ, σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος που θα πραγματοποιήσει η Εθνική Πανγαία,

γ) χρηματοδότηση του πρόσθετου καταβαλλόμενου τιμήματος από την Εθνική Τράπεζα (Vendor financing) έναντι εξασφαλίσεων,

δ) εισφορά από την τράπεζα ακινήτων με καθαρή αξία Ενεργητικού ύψους 72 εκατ. ευρώ, στην ίδια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει ποσοστό 34% της μετοχικής συμμετοχής στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχο της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ έως 5 έτη, ορίζοντας την πλειοψηφία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επενδυτικής Επιτροπής, και θα φέρει πρόσθετα συμβατικά δικαιώματα.

Τα ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία που θα εισφερθούν από την Εθνική Τράπεζα και την Invel στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έχουν αποτιμηθεί από εξειδικευμένους σε θέματα real estate πιστοποιημένους εκτιμητές. Η συναλλαγή διευκολύνει την προετοιμασία για τη σχεδιαζόμενη εισαγωγή το 2015 της Εθνικής Πανγαίας στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νομοθετικό πλαίσιο. Επιπρόσθετα, διευρύνεται το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και διευκολύνεται η ανάπτυξη του επενδυτικού της προγράμματος, προσβλέποντας σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, όταν εισαχθεί η εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αξιών. Για τη συγκεκριμένη συναλλαγή, η Morgan Stanley & Co International plc ενήργησε ως οικονομικός σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.