Ξέρετε γιατί καλούμαστε το 2014 να πληρώσουμε πάνω από 2,5 δισ. ευρώ για τον ενιαίο φόρο ακινήτων; Επειδή το υπουργείο Οικονομικών δεν μπόρεσε να υλοποιήσει ακόμη το βασικότερο μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών, την αυτόματη είσπραξη ΦΠΑ μέσω των ταμειακών μηχανών.
Ξέρετε πότε έκανε τη διασύνδεση αυτή η Πορτογαλία; Πριν από πέντε ολόκληρα χρόνια. Πριν καν μπει στο Μνημόνιο. Κάθε πορτογάλος πολίτης πλέον - όπως μου έδειξε αξιωματούχος της πορτογαλικής κυβέρνησης - έχει στο πορτοφόλι του μια λευκή πλαστική κάρτα στο μέγεθος πιστωτικής, με το όνομά του, τη φωτογραφία του, ένα ενσωματωμένο τσιπάκι και τρεις αριθμούς: ταυτότητας, φορολογικού μητρώου (ο δικός μας ΑΦΜ) και ασφαλιστικού μητρώου (ο δικός μας ΑΜΚΑ).
Η κάρτα αυτή αναγνωρίζεται από όλες τις ταμειακές μηχανές της Πορτογαλίας: για κάθε αγοραπωλησία, το υπουργείο Οικονομικών εισπράττει αυτόματα από τον έμπορο τον ανάλογο ΦΠΑ, ενώ η απόδειξη της αγοράς του είδους από τον πολίτη καταγράφεται στο μηχανογραφικό κέντρο της Εφορίας του.
Στο τέλος κάθε χρονιάς, μάλιστα, το κράτος γίνεται Aϊ-Bασίλης: κάνει κληρώσεις ανάμεσα στα εκατομμύρια των ηλεκτρονικών αποδείξεων που έχουν καταγραφεί στα συστήματά του χαρίζοντας στους πολίτες διάφορα ακριβά δώρα. Με λίγα λόγια, με μία κάρτα οι Πορτογάλοι αναγκάζουν όλους τους εμπόρους να αποδώσουν αυτόματα στο κράτος τον ΦΠΑ της ημέρας, σπρώχνουν τους πολίτες να κυνηγούν με το ντουφέκι τις αποδείξεις των γιατρών και τα φαρμακεία να καταγράφουν ηλεκτρονικά τον αριθμό ΑΜΚΑ στις εκτελούμενες συνταγές.
 Για να καταλάβει κάποιος πόσο σημαντική είναι αυτή η ηλεκτρονική καταγραφή για τα έσοδα του κράτους, στην Ελλάδα η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έβαλε τέλος στο απίστευτο πάρτι των φαρμακοβιομηχάνων μειώνοντας τη φαρμακευτική δαπάνη από 5,6 δισ. ευρώ το 2009 σε 2,5 δισ. ευρώ το 2013! Αν το υπουργείο Οικονομικών έκανε ό,τι κάνουν οι Πορτογάλοι με τον ΦΠΑ και με το πετρέλαιο, ο κρατικός κορβανάς θα εισέπραττε άκοπα τουλάχιστον άλλα 2 δισ. ευρώ: όσο είναι, πάνω - κάτω, ο νέος φόρος ακινήτων που απειλεί την κυβέρνηση και τα πορτοφόλια μας!
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από