Οτι ο πάπας Φραγκίσκος, ρίχνοντας το ανάθεμα στη διαφθορά και καθαρίζοντας το Βατικανό, «ενοχλεί» τη Μαφίακαι κινδυνεύει έτσι να μπει στο στόχαστρο του ακόμα ισχυρού οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία, τόνισε σε δύο συνεντεύξεις του σε μέσα ενημέρωσης ο εισαγγελέας του Ρέτζιο Καλάμπρια, Νικόλα Γκρατέρι.

«Ο πάπας Φραγκίσκος δημιουργεί οπωσδήποτε εμπόδια για τις διάφορες μαφίες, διότι καυτηριάζει σε κάθε ευκαιρία, την διαφθορά, την πρωτοκαθεδρία του χρήματος, την διακίνηση ναρκωτικών», δήλωσε μιλώντας στην εφημερίδα Ιl Fatto Quotidiano και στο τηλεοπτικό δίκτυο Tg5 ο ιταλός εισαγγελέας, ο οποίος ασχολείται επισταμένως με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Κατά τον Γκρατέρι ωστόσο, ο πάπας δεν «ενοχλεί» μόνο με το κήρυγμά του. Οι μαφιόζοι δεν βλέπουν με καλό μάτι και τις προσπάθειες του ποντίφικα να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας στο εσωτερικό του Βατικανού, ελέγχοντας μάλιστα καλύτερα τη διαχείριση της τράπεζας του Βατικανού, Ior.

«Όλοι οι μαφιόζοι, ιδίως οι φυγόδικοι, έχουν εικόνες με την Παναγία και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ στα κρησφύγετά τους. Η μαφία επωφελήθηκε, επί δεκαετίες, της σιωπηλής συνενοχής ενός μέρους (της ιεραρχίας) της Καθολικής Εκκλησίας», υπογράμμισε ο Γκρατέρι, ενώ πρόσθεσε ότι η μαφία «εκνευρίζεται και ενοχλείται» από τις παρεμβάσεις του Πάπα.

«Δεν ξέρω αν τελικώς το οργανωμένο έγκλημα, θα πλήξει τον πάπα, αλλά σίγουρα έχει αρχίσει να το σκέφτεται», προειδοποίησε ο Γκρατέρι.

Αυτό που ανησυχεί επίσης τις Αρχές είναι ότι ο πάπας Φραγκίσκος έχει καταργήσει πολλά από τα μέτρα ασφαλείας που είχαν εγκρίνει οι προκάτοχοί του, ειδικά ο Ιωάννης Παύλος Β’.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης σχολίασαν την Πέμπτη ότι ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, έχοντας μια πολύ μικρή συνοδεία.