Με όπλα την εμπειρία των παλιών, τον ενθουσιασμό των νέων και την ετοιμότητα της πλειονότητας των διεθνών ποδοσφαιριστών, η εθνική ποδοσφαίρου προετοιμάζεται για το επερχόμενο μπαράζ εναντίον της Ρουμανίας με φόντο το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Φερνάντο Σάντος, ο οποίος έχει ως κανόνα την κλήση και κυρίως τη χρησιμοποίηση ποδοσφαιριστών που βρίσκονται σε ετοιμότητα και έχουν τον απαιτούμενο αγωνιστικό ρυθμό στους συλλόγους τους, ούτε αυτή τη φορά παρεξέκλινε της τακτικής που εφαρμόζει από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τις τύχες της Γαλανόλευκης.

Εξαιρουμένου του αναντικατάστατου γκολκίπερ της Εθνικής στη διάρκεια των προκριματικών Ορέστη Καρνέζη, ο οποίος δεν έχει αγωνιστεί ούτε λεπτό με την ισπανική Γρανάδα, όλοι οι υπόλοιποι διεθνείς που προορίζονται για βασικοί στα ματς με τους Ρουμάνους παίζουν σημαντικό ρόλο στις ομάδες τους κατά τον τελευταίο μήνα. Ακόμη και ο δεξιός μπακ της εκπληκτικής εφέτος Ρόμα Βασίλης Τοροσίδης, που παρακολουθεί τα περισσότερα ματς των Τζιαλορόσι από τον πάγκο, έχει αγωνιστεί σε δύο πρόσφατους αγώνες, εναντίον της Κιέβο Βερόνα και της Ουντινέζε, ενώ πλέον θέση στην αρχική ενδεκάδα της Ντόρτμουντ βρήκε και ο κεντρικός αμυντικός Σωκράτης Παπασταθόπουλος, που αποτελεί το στήριγμα στην αμυντική γραμμή της Εθνικής επί Σάντος. Επίσης, παρόντες για 90 λεπτά (και μάλιστα με εξαιρετική παρουσία) ήταν σε όλα τα πρόσφατα σημαντικά ματς του Ολυμπιακού ο αριστερός μπακ Χοσέ Χολέβας και οι στόπερ Δημήτρης Σιόβας και Κώστας Μανωλάς (ένας εκ των οποίων θα πλαισιώσει τον Παπασταθόπουλο στην άμυνα).

Το ίδιο ισχύει και για τον αμυντικό μέσο των Ερυθρολεύκων Γιάννη Μανιάτη αλλά και τους άσους του ΠΑΟΚ Αλέξανδρο Τζιόλη και Κώστα Κατσουράνη, που μετρούν συνεχόμενα 90λεπτα σε πρωτάθλημα και ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ωστόσο ο τελευταίος, μολονότι από τον κ. Σάντος υπολογίζεται ως κεντρικός μέσος, στον Δικέφαλο του Βορρά χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον σε θέση στόπερ από τον ολλανδό προπονητή Χουμπ Στέφενς.

Τέλος, και η τριάδα των επιθετικών που έχουν προβάδισμα για τη γραμμή κρούσης έχει παιχνίδια στα πόδια της, καθώς πέραν του Κώστα Μήτρογλου και του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, που δεν βγαίνουν από τις ενδεκάδες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ αντίστοιχα, ακόμη και ο Γιώργος Σαμαράς, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από αρκετούς μικροτραυματισμούς, παραμένει βασικό στέλεχος της Σέλτικ.