«Πολιτική» χαρακτήρισε την απόφαση εκκένωσης της ΕΡΤ από τους απολυμένους υπαλλήλους, ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής, τονίζοντας ότι το κτίριο θα αποδοθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

«Ο σχεδιασμός είναι η δημόσια τηλεόραση να μεταφερθεί, αφού πρώτα γίνει η παραλαβή του κτιρίου και με τη μεταφορά να αποκατασταθεί το κανονικό πρόγραμμα και στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο», είπε ο Παντελής Καψής μιλώντας, την Πέμπτη, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5 προσθέτοντας ότι «η ΝΕΡΙΤ θα αναλάβει τον προγραμματισμό του νέου δημόσιο φορέα ραδιοτηλεόρασης».

Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι σε δύο εβδομάδες θα μεταφερθεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση. «Νομίζω ότι η διαδικασία παραλαβής από το ΥΠΟΙΚ με επιτροπές έχει ένα τυπικό που θα πάρει μια εβδομάδα, οπωσδήποτε και άλλη μια εβδομάδα για να δουν οι τεχνικοί τις εγκαταστάσεις. Μετά από δύο εβδομάδες, υπολογίζω ότι θα μεταφερθεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Βιαζόμαστε λόγω της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και νομίζω ότι το κτίριο θα έπρεπε να έχει αποδοθεί νωρίτερα. Αλλά, εντάξει… με τα δεδομένα που έχουμε προχωράμε» είπε ο Παντελής Καψής.

Για τον αριθμό των εργαζομένων στη ΝΕΡΙΤ ο Παντελής Καψής ανέφερε ότι είναι 1.200 με 1.500 άτομα και πρόσθεσε, «δεν θα είναι όλοι αορίστου χρόνου, αλλά θα υπάρχουν και συμβάσει έργου για κάποιους, όπως είπε, που έχουν μια εκπομπή μόνο».

Σε κάθε περίπτωση, είπε, το σχεδιασμό θα το κάνει το ΔΣ και το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ. «Δεν θα τον κάνει η κυβέρνηση», επισήμανε ο υφυπουργός.

«Δεν θα έχουν προτεραιότητα οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Θα πάρουν αποζημίωση που δικαιούνται και στο νέο φορέα θα υπάρξουν αξιοκρατικές διαδικασίες, ίδιες για όλους που θα ενδιαφερθούν να προσληφθούν στον νέο φορέα», είπε.

Ο ίδιος περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης: «Σήμερα δουλεύουν περίπου 600 άτομα. Για να λειτουργήσει ένα κανάλι, αρκούν και με το παραπάνω. Χρειάζεται, όμως, μια σταδιακή αποκατάσταση όλων των δραστηριοτήτων, όλοι οι σταθμοί, η Προεδρία κτλ. και θα υπάρξουν προσλήψεις. Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή…

Μιλάμε για δύο κανάλια αυτή τη στιγμή. Και με τα ραδιόφωνα και όλα, αλλά θα δούμε πόσα ραδιόφωνα. Θα γίνει ένας προγραμματισμός. Η ευθύνη του σχεδιασμού περνά στο ΔΣ της ΝΕΡΙΤ. Ξεκινάμε από το σχέδιο Μόσιαλου, αλλά η ευθύνη θα περάσει εκεί, πώς ακριβώς τα κανάλια και τα ραδιόφωνα και οι περιφερειακοί σταθμοί θα επαναλειτουργήσουν».

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των εργαζομένων ο Παντελής Καψής είπε ότι ήδη έχουν λάβει δυο δόσεις, δηλαδή τέσσερις μισθούς και κατέληξε λέγοντας πως ότι «δικαιούται ο καθένας θα το λάβει».