Με το σαρωτικό ποσοστό του 73% ο Μπιλ ντι Μπλάζιο εξελέγη δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο πρώτος Δημοκρατικός που το κατορθώνει εδώ και δύο δεκαετίες. Οι ψηφοφόροι της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ επιβράβευσαν έτσι την προεκλογική καμπάνια του, που βασίστηκε στις υποσχέσεις για αύξηση των φόρων στους πλουσίους, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα πεπραγμένα του αποχωρούντος δημάρχου (επί 12 χρόνια), δισεκατομμυριούχου Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Ο 53χρονος Ντι Μπλάζιο κατήγγειλε την οικονομική ανισότητα και μίλησε για την «ιστορία των δύο πόλεων» μέσα στη Νέα Υόρκη – την πλούσια και την άλλη της εργατικής τάξης – και απ’ ό,τι φαίνεται έπεισε τους πολίτες της. Ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του Τζο Λιότα, πρώην αντιδήμαρχος, που συγκέντρωσε 24% των ψήφων, προσπάθησε μάταια από ό,τι αποδείχθηκε να στηλιτεύσει τις «αριστερές ρίζες» του Ντι Μπλάζιο, ο οποίος ως νέος τη δεκαετία του 1980 είχε πάει στη Νικαράγουα και είχε ταχθεί στο πλευρό των Σαντινίστας.

Ο Ντι Μπλάζιο, ο οποίος την 1η Ιανουαρίου θα ορκισθεί 109ος δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ, έκανε τη νικητήρια ομιλία του στη γειτονιά του Μπρούκλιν όπου μένει μαζί με τη σύζυγό του Κιρλέιν – ακτιβίστρια και ποιήτρια με καταγωγή από την Καραϊβική – και τα δύο παιδιά τους Ντάντε και Κιάρα. Η Κιρλέιν, που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του Τύπου επειδή πριν από τον γάμο της με τον Ντι Μπλάζιο είχε δεσμούς με γυναίκες, ήταν εκ των υπευθύνων της προεκλογικής εκστρατείας του, ενώ ο 16χρονος Ντάντε έγινε ένα από τα σύμβολα της εκστρατείας του πατέρα του, καθώς ήταν ο αφηγητής στο βασικό προεκλογικό σποτ που γνώρισε μεγάλη απήχηση στο YouTube.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η δουλειά μας μόλις αρχίζει», είπε ο περιχαρής Ντι Μπλάζιο στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί. «Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για το καθήκον που βρίσκεται μπροστά μας. Η αντιμετώπιση της ανισότητας δεν είναι εύκολη. Ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε φτιάχνονταν επί δεκαετίες και τα προβλήματα που θέλουμε να λύσουμε δεν θα λυθούν εν μιά νυκτί. Η πόλη όμως επέλεξε ένα προοδευτικό μονοπάτι και απόψε ξεκινάμε να το περπατάμε μαζί, σαν μια πόλη».

Στο κέντρο της κόντρας του με τον Λιότα βρέθηκε η υπόσχεσή του ότι θα επεκτείνει τα προγράμματα για τα μικρά παιδιά αλλά και τα μεγαλύτερα μετά το σχολείο, αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές για τους εύπορους, κάτι όμως που θα πρέπει πρώτα να εγκρίνει η Βουλή της πολιτείας, τα μέλη της οποίας δεν δείχνουν να έχουν ενθουσιαστεί από την πρότασή του.

Ο Μπιλ ντι Μπλάζιο μέχρι τώρα ήταν Συνήγορος του Πολίτη στη Νέα Υόρκη και νωρίτερα είχε διατελέσει δημοτικός σύμβουλος στην 39η Περιφέρεια του Μπρούκλιν. Υπήρξε εθελοντής στην προεκλογική καμπάνια του Ντέιντ Ντίνκινς, του προηγούμενου Δημοκρατικού δημάρχου της πόλης και εκεί γνωρίστηκε με τον Μπιλ Κλίντον ο οποίος τον διόρισε διευθυντή του Τμήματος Αστικής Ανάπτυξης για τη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ’90.

Ο Κρις Κρίστι βλέπει προς τον Λευκό Οίκο

Ενα άλλο όνομα που ξεχώρισε στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ ήταν του Ρεπουμπλικανού Κρις Κρίστι, που επανεξελέγη κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ και το όνομά του έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί ως πιθανού υποψήφιου για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος το 2016. Η νίκη του στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου πλειοψηφούν συνήθως οι Δημοκρατικοί, επετεύχθη καθώς τον υποστήριξαν και μετριοπαθείς και ανεξάρτητοι ψηφοφόροι.