Υπήρχε κάτι περίεργο σχετικά με τον ανεπίσημα ντυμένο επιχειρηματία που περίμενε να επιβιβαστεί σε τρένο, στο Παρίσι. Οπως αποδείχθηκε, μετέφερε φακέλους οι οποίοι ήταν γεμάτοι με 350.000 ευρώ σε μετρητά και κατασχέθηκαν από τους γάλλους τελωνειακούς υπαλλήλους καθώς εκείνος ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το Βέλγιο.

Ο επιβάτης, ο 43χρονος Μπορίς Μπουαγιόν, είναι πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στο Ιράκ και στην Τυνησία με δύο πτυχία από μεγάλα πανεπιστήμια και έχει τιμηθεί με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής. Για τους τελωνειακούς υπαλλήλους όμως που βρήκαν τα χρήματα τον Ιούλιο, ήταν μόνο ένας από τους πολλούς «διακινητές μετρητών» που εντοπίζονται τον τελευταίο καιρό.

ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ. Στα σύνορα ευρωπαϊκών χωρών που διέρχονται οικονομική κρίση, οι τελωνειακοί λένε ότι κατάσχουν όλο και μεγαλύτερα αδήλωτα ποσά σε μετρητά, τα οποία ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ που μπορεί να μεταφέρει κάθε επιβάτης. Τα βρίσκουν τοποθετημένα μέσα σε βαλίτσες, σε κουτιά με κέικ, σε σακουλάκια με πατατάκια, ακόμη και στις τσέπες παιδιών. Τα μετρητά συχνά σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ μεταφέρονται καθώς κάποιοι Ευρωπαίοι προσπαθούν να κρύψουν τον πλούτο τους ώστε να μην πληρώσουν φόρο, από φορολογικούς ελέγχους υψηλού προφίλ και λόγω των πιο αυστηρών κανονισμών που διέπουν πλέον τις ελβετικές τράπεζες και άλλους παραδοσιακούς προορισμούς μετρητών.

Για δεκαετίες οι τραπεζικοί νόμοι στην Ελβετία έκαναν τις τράπεζες εκεί καταφύγιο όσων δεν ήθελαν να γνωρίζουν οι Αρχές πόσα μετρητά έχουν. Η Ελβετία όμως υπέγραψε συνθήκη για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών για πελάτες τραπεζών, οι οποίες πλέον προειδοποιούν τους πελάτες τους ότι πρέπει να δηλώσουν τα χρήματα ή να αναλάβουν το ρίσκο να δουν τους λογαριασμούς να κλείνουν. Αυτό έχει αφήσει μικρό περιθώριο σε δυνητικούς φοροφυγάδες, οι οποίοι πλέον μεταφέρουν τα χρήματά τους με τον παραδοσιακό τρόπο.

Με βάση τη σχετική νομοθεσία του 2007, όσοι ταξιδεύουν εντός της ΕΕ πρέπει να δηλώνουν γραπτώς στο τελωνείο αν μεταφέρουν περισσότερα από 10.000 ευρώ. Τα αδήλωτα μετρητά μπορεί να κατασχεθούν, να δεσμευτούν για έξι μήνες και να επιβληθούν πρόστιμα 25% ή μεγαλύτερα.

86 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΟΔΙΚΩΣ. Οι κατασχέσεις μετρητών από τη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2013 έχουν αυξηθεί έξι φορές από πέρυσι και φτάνουν τα 103 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα προήλθαν από άνδρα που προσπάθησε να περάσει οδικώς από την Ελβετία στη Γαλλία με ονομαστικά ομόλογα 86 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι σαν μετρητά.

Τον Φεβρουάριο οι Αρχές σταμάτησαν σε τρένο μεταξύ Ζυρίχης και Παρισιού ισπανό ταξιδιώτη που μετέφερε 1,8 εκατ. ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500. Τα χαρτονομίσματα αυτά έχουν αρχίσει να ονομάζονται «Μπιν Λάντεν» επειδή συχνά χρησιμοποιούνται σε ξέπλυμα χρήματος και παράνομες συναλλαγές.

Στην Ιταλία ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά έχουν βοηθήσει την Αστυνομία σχεδόν να τριπλασιάσει το ποσό των αδήλωτων μετρητών που έχει εντοπίσει, το οποίο για το 2012 ανήλθε σε 124 εκατ. ευρώ.

Κατασχέσεις λένε ότι έχουν κάνει και οι ισπανικές Αρχές. Οι περισσότερες αφορούν αδήλωτα χρήματα που «εγκαταλείπουν» τη χώρα. Φέτος τα αδήλωτα ποσά που έχουν εντοπιστεί ανέρχονται σε 17,5 εκατ. ευρώ και δεν είναι μετρητά μόνο σε ευρώ αλλά και σε δολάρια, κορεατικά γουόν και κινεζικά γιουάν.

Πέρσι σε επιχείρηση με την ονομασία Επιχείρηση Αυτοκράτορας οι Αρχές ανακάλυψαν συμμορία που χρησιμοποιούσε εικονική εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών για ξέπλυμα χρήματος που ανήκε σε κινέζους εγκληματίες και πλούσιους ισπανούς. Εγιναν 100 συλλήψεις. Ομως στις πιο πολλές περιπτώσεις όσοι πιάνονται να μεταφέρουν αδήλωτα χρήματα αντιμετωπίζονται με πιο διακριτικό τρόπο και συνήθως καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο αντί να φυλακιστούν. Στην περίπτωση πάντως του Μπορίς Μουαγιόν τα νέα έγιναν αμέσως γνωστά. Οι προσπάθειες να βρεθεί ο ίδιος για να σχολιάσει την υπόθεση ήταν ανεπιτυχείς.