Ισραήλ, Λίβανος, Αίγυπτος είναι οι περιοχές «στόχοι» της συνεργασίας του σχήματος Energean Oil και Ocean Rig, μαζί φυσικά με το Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, μόλις ανακοινωθούν οι σχετικές παραχωρήσεις από το Δημόσιο.

Η εταιρεία Energean Oil και η OceanRig του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου που πρόσφατα συνήψαν στρατηγική συμμαχία για την από κοινού δραστηριοποίηση σε έρευνες πετρελαίου, έχουν ήδη εντοπίσει τις πρώτες περιοχές –στόχους στην διεθνή αγορά.

Σε πρώτη μάλιστα φάση, θα αξιοποιηθούν ευκαιρίες μέσω farm in, δηλαδή περιοχές από εταιρείες που έχουν αρχικά κερδίσει τις συγκεκριμένες παραχωρήσεις. Τέτοιες ευκαιρίες, υπάρχουν σύμφωνα με στελέχη της Energean Oil στο Ισραήλ στο πλαίσιο των επαφών που έχει αναπτύξει η εταιρεία με την Ratio Oil. Θυμίζουμε ότι οι δύο εταιρείες έχουν υποβάλει από κοινού αίτηση για έρευνες στον Θερμαικό Κόλπο και στον κόλπο του Ορφανού.

Ευκαιρίες εντοπίζουν επίσης στην Αίγυπτο, στο Λίβανο όπου το 2014 θα προκηρυχθεί γύρος παραχωρήσεων, καθώς και σε χώρες όπως η Κένυα και η Τανζανία όπου ήδη έχουν παρουσία μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι.

Με τη συνεργασία που ανακοινώθηκε προ ημερών, η Energean αποκτά «διαβατήριο» για κοιτάσματα σε βαθιά νερά, άνω των 1.000 μέτρων, δυνατότητα που της παρέχει ο στόλος πλωτών γεωτρύπανων της Ocean Rig. Στην Καβάλα το βάθος είναι περίπου 40 μέτρα και οι μεγαλύτερες γεωτρήσεις που έχει κάνει η Energean Oil ήταν οριζόντιες με μήκος 5 χλμ).

Αλλά για να υπάρξουν επιτυχή αποτελέσματα στην έρευνα υδρογονανθράκων, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη ενός σταθερού φορολογικού και νομικού καθεστώτος, καθώς και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, όπως ανέφεραν χθες εκπρόσωποι εταιρειών που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε το Ιντιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ανέφερε ότι ο διαγωνισμός του «open door» βρίσκεται ήδη στο τελευταίο στάδιο (περιοχές Ιωαννίνων, Κατάκολου, Δυτικού Πατραϊκού), ενώ όπως είπε, οι πρώιμες αναλύσεις των σεισμικών της PGS (Ιόνιο, Νότια Κρήτη) δείχνουν υποσχόμενες, από άποψη κοιτασμάτων, υποθαλάσσιες ζώνες.

Επιπλέον, έδωσε έμφαση στα πλεονεκτήματα του αγωγού East Med που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα και θα μεταφέρει στην Ευρώπη το αέριο που θα αντληθεί από την Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο για τις ίδιες τις χώρες της περιοχής, όσο και για την Ευρώπη.