Αρκετή συζήτηση έχει γίνει στην ελληνική κοινωνία για τα προνόμια των αθλητών που είχαν πετύχει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Οι παροχές σε διακρινόμενους αθλητές θεσμοθετήθηκαν με τον νόμο 2725/1999. Το 2008 με νέο νόμο έγιναν κάποιες περικοπές σε αυτά τα προνόμια, τα οποία όμως επανέφερε πριν από ενάμιση χρόνο και μάλιστα σε πιο ευρεία κλίμακα ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης. Να σημειώσουμε ότι οι αθλητές που κινδυνεύουν από το μέτρο της διαθεσιμότητας προέρχονται και από αθλήματα που δεν είναι ιδιαίτερα προβεβλημένα.

Σύμφωνα με τον νόμο 2725/1999 τα κριτήρια για τον διορισμό σε κενές θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα είναι:

Κατάκτηση 1ης έως 8ης θέσης σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κατάκτηση 1ης έως 6ης θέσης σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ανδρών – γυναικών, νέων ανδρών – γυναικών, αλλά και εφήβων – νεανίδων.

Επίτευξη ή ισοφάριση παγκόσμιας ή ευρωπαϊκής επίδοσης στις κατηγορίες που αναφέραμε.

Οταν πέρυσι το καλοκαίρι ο Γιάννης Ιωαννίδης επανέφερε τα προνόμια, πρόσθεσε και την κατηγορία παίδων – κορασίδων, την κατάκτηση 1ης έως 8ης θέσης σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, αλλά και 1ης έως 3ης θέσης σε Μεσογειακούς Αγώνες, Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας, Πανελλήνιους Αγώνες όλων των κατηγοριών, αλλά και Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες.