Σημαντικές αλλαγές στον νόμο της ανακεφαλαιοποίησης με στόχο τη διευκόλυνση της προσπάθειας επιστροφής των τεσσάρων συστημικών ομίλων στον ιδιωτικό τομέα ετοιμάζει ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την τρόικα. Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, στόχος του σχεδίου που βρίσκεται υπό επεξεργασία είναι να διευκολυνθεί η σταδιακή αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τον κλάδο με πλήρη διασφάλιση της συστημικής ευστάθειας.

Οι τροποποιήσεις αυτές, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, συνδέονται άμεσα τόσο με τις ασκήσεις αντοχής που θα έχει ολοκληρώσει η Τράπεζα της Ελλάδος το αργότερο έως και τις αρχές του 2014 όσο και με τη μερική ιδιωτικοποίηση της Eurobank, η οποία θα πρέπει να επιχειρηθεί στη βάση των μνημονιακών υποχρεώσεων έως το τέλος του α’ τριμήνου του νέου έτους. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο οι αλλαγές να έχουν οριστικοποιηθεί το επόμενο τρίμηνο.

Εφόσον από τα νέα στρες τεστ προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες, θα πρέπει η διοίκηση του Ταμείου να γνωρίζει τις εναλλακτικές επιλογές του σε σχέση με τον βαθμό και τον τρόπο εμπλοκής του σε έναν ενδεχόμενο δεύτερο κύκλο εκδόσεων νέων μετοχών. Ζητήματα όπως η δυνατότητα κάλυψης μέρους των πιθανών αυξήσεων κεφαλαίου, αλλά και οι τιμές στις οποίες θα διατεθούν οι νέοι τίτλοι στην επενδυτική κοινότητα θα πρέπει σύντομα να διευκρινιστούν. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται στους τρεις από τους τέσσερις μεγαλύτερους ομίλους (Alpha, Πειραιώς, Εθνική), οι μέτοχοι των οποίων διατήρησαν τον έλεγχο του management, να υπάρξουν αλλαγές και στο καθεστώς των warrants. Για τη Eurobank πηγές από το ΤΧΣ εκτιμούν ότι οι ανάγκες σε φρέσκα κεφάλαια θα κινηθούν στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ, αν και αναμένουν τα αποτελέσματα των ελέγχων της Blackrock για τον τελικό λογαριασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο θα συνεισφέρει εκ νέου στην κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας στην περίπτωση που δεν εκδηλωθεί επαρκές επενδυτικό ενδιαφέρον.