Τις τηλεφωνικές κλήσεις 35 ξένων ηγετών παρακολουθούσε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η οποία επικαλείται στοιχεία που έδωσε ο πρώην πράκτορας Εντουαρντ Σνόουντεν.

Οπως αναφέρει ο Guardian στο αποκαλυπτικό για τη δράση και τις τακτικές της Ουάσιγκτον επί Τζορτζ Μπους ρεπορτάζ, σε υπόμνημα που χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2006, επισημαίνεται ότι δεν προέκυψαν σημαντικές, αξιοποιήσιμες πληροφορίες, ενώ δεν αναφέρονται τα ονόματα των 35 ηγετών που ήταν στο στόχαστρο της NSA.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ένας Αμερικανός που δεν κατονομάζεται παρέδωσε στη NSA τους αριθμούς των τηλεφώνων των ηγετών ενώ η υπηρεσία ζήτησε και από άλλες αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες να την ενημερώσουν για τις πληροφορίες που είχαν για τους ξένους ηγέτες ώστε να εντάξει τα τηλέφωνά τους στο σύστημα παρακολούθησης που είχε θέσει σε λειτουργία.

Το ζήτημα των παρακολουθήσεων είναι ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής μετά τις τελευταίες πληροφορίες ότι παρακολουθούνταν το κινητό τηλέφωνο της Ανγκελα Μέρκελ, οι οποίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Βερολίνου.