Επιστολή που είχε απευθύνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Βαγγέλης Βενιζέλος, προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, αναφορικά με το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ.

Η επιστολή του Βαγγέλη Βενιζέλου, η οποία είχε κοινοποιηθεί και προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, απεστάλη στον κ. Αβραμόπουλο εν όψει της συζήτησης (που έγινε χθες) στη Βουλή επί του θέματος.

Στο κείμενο της επιστολής του, ο Βαγγέλης Βενιζέλος αναφέρει ότι «οι απόψεις που παρουσιάζει ο κ. Τσίπρας στο κείμενο της ερώτησης και σε συναφείς ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπερασπίζονται τις αμαρτωλές αρχικές συμβάσεις για τα υποβρύχια συμπεριλαμβανομένων και των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που λειτούργησαν ως αγωγός ύποπτων πληρωμών».

Διαβάστε εδώ την επιστολή του Βαγγέλη Βενιζέλου στον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Σημειώνει ακόμη ότι «την περίοδο 2009-2011 καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια να διαφυλαχθεί τόσο η ναυπηγική υποδομή της χώρας όσο και η περιουσία του ελληνικού δημοσίου και πιο συγκεκριμένα του Π.Ν. που έχει καταβάλλει τεράστια ποσά χωρίς να παραλάβει τίποτα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει μάλιστα ότι «όλη αυτή η προσπάθεια έγινε σε εκτέλεση ψηφισμένων από τη Βουλή των Ελλήνων νόμων, υπό εγγυήσεις απόλυτης διαφάνειας που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά».

«Δυστυχώς», συνεχίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «από τον Ιούνιο του 2011 και μετά εμφανίσθηκε μια νέα γενιά εμπλοκών στις σχέσεις μεταξύ ΕΝΑΕ (υπό τη νέα διοίκησή τους) και γερμανών υποκατασκευαστών (HDW/TYSSEN) καθώς και στις σχέσεις αυτών των δύο με το ελληνικό δημόσιο». Επισημαίνει δε, ότι «παρά τις προσπάθειες των αρμοδίων υπουργών δεν έχει ως τώρα απεμπλακεί η κατάσταση και αυτό -όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει όλοι μας- πρέπει να γίνει το ταχύτερο».

Ο κ. Βενιζέλος συνόδευσε την επιστολή του προς τον κ. Αβραμόπουλο με φάκελο με υλικό σχετικά με τις διάφορες φάσεις της υπόθεσης, «προκειμένου να αναδειχθούν οι προσπάθειες αυτές και προκειμένου να αντιστραφεί η χυδαία, συκοφαντική αλλά και ύποπτη, ως προς τις απόψεις που φαίνεται να υποστηρίζει, ερώτηση του κ. Τσίπρα».

Συγκεκριμένα, εσωκλείονταν στο φάκελο ενημερωτικό σημείωμα για την εξέλιξη της υπόθεσης των υποβρυχίων του Π.Ν. από τον Οκτώβριο του 2009 έως σήμερα (Μάιος 2011), συνοπτικό σημείωμα απάντησης για Σκαραμαγκά-Υποβρύχια (16.10.2013), περίληψη ενημερωτικού σημειώματος για τα υποβρύχια του Π.Ν. (Μάιος 2011) και σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ επί της απάντησης του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (8.10.2013).

Στην επιστολή του, ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει επίσης ότι το ΓΕΝ και η ΓΔΑΕΕ τηρούν το πλήρες αρχείο του θέματος, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης έχει κάνει τις δικές του προσπάθειες με τον ειδικό διαμεσολαβητή για το ζήτημα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει κατ’ επανάληψη οδηγίες και έχει λάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

«Υπάρχει συνεπώς στη διάθεσή του πολύ πλούσιο υλικό», καταλήγει ο κ. Βενιζέλος στην επιστολή του.