Οι φερόμενοι ως ύποπτοι στη δικογραφία για τα επεισόδια στη Χαλκιδική ήδη έχουν καταθέσει υπομνήματα στην Ασφάλεια, αρνούμενοι οποιαδήποτε εμπλοκή στις επιθέσεις που έχουν καταγραφεί. Μόνον ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τόλης Παπαγεωργίου έχει ζητήσει πρόσθετη προθεσμία για να δώσει εξηγήσεις, ενώπιον της Δικαιοσύνης και όχι στην Αστυνομία.

Ο κ. Παπαγεωργίου είναι το κεντρικό πρόσωπο στη δικογραφία, στην οποία οι αστυνομικοί του αποδίδουν «καθοδηγητική ικανότητα» και τον χαρακτηρίζουν «ηγετική φυσιογνωμία». Χρησιμοποιούν –ως επιβαρυντικές –συνομιλίες του προέδρου του Παρατηρητηρίου που καταγράφηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, στις οποίες όμως δεν προκύπτει ότι δίδονται εντολές για επιθέσεις. «Είναι συνδυαστικά τα συμπεράσματα από τη στάση των εμπλεκομένων», αναφέρεται από τις αστυνομικές Αρχές.

Χαρακτηριστική είναι μία συνομιλία στην οποία ο κ. Παπαγεωργίου εμφανίζεται να εξηγεί στον συνομιλητή του ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η εταιρεία εξόρυξης δεν προχώρησε τις εργασίες στον Λάκκο Καρατζά. «Υποθέτω ο πρώτος λόγος είναι ότι είναι καθολικά παράνομοι και εμείς καταθέσαμε τις καταγγελίες σε όλες τις δημόσιες Αρχές. Και δεύτερον ότι οι δασεργάτες θα δουλέψουν κάτω από τη φύλαξη των ΜΑΤ», λέει σε ένα σημείο. «Θα πάει η μπουλντόζα και το μηχάνημα και κάτω από τον φόβο ότι θα το αφήσουμε εκεί το βράδυ και την άλλη μέρα πιθανόν να μην το βρούμε», συμπληρώνει. Το συγκεκριμένο απόσπασμα στη δικογραφία της Αστυνομίας ερμηνεύεται ότι επιβεβαιώνει τον «σκοπό της εγκληματικής οργάνωσης και επιπρόσθετα, πέραν της καθοδηγητικής ικανότητας του συγκεκριμένου, διαφαίνεται και η ικανότητά του στην ανάλυση επιχειρησιακών δεδομένων», όπως ακριβώς αναφέρεται στην έκθεση των αστυνομικών.

Μάλιστα σε άλλο σημείο των καταγεγραμμένων συνομιλιών η «καθοδηγητική ικανότητα» του προέδρου του Παρατηρητηρίου, επιβεβαιώνεται, κατά την αστυνομική έκθεση, από τη συζήτηση με διαδηλωτή ο οποίος εκφράζει την έκπληξή του που ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου απουσιάζει, λέγοντας μάλιστα: «Πού είσαι; Σε ψάχνουν όλοι στα μπλόκα».